Presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a insarcinat, vineri, pe ministrul Finantelor, Salam Fayyad, sa formeze noul Guvern, relateaza BBC News. De cealalta parte, miscarea islamista Hamas apreciaza ca numirea lui Fayyad este "contrara tuturor legilor palestiniene" si o "lovitura de stat impotriva legalitatii", relateaza AFP.

Fayyd este o figura politica recunoscuta international, avand experienta World Bank Washington unde a avut o functie de conducere in perioada 1987-1995. Pana in 2001, a reprezentat Fondul Monetar International in Palestina, iar in perioada 2002-2005 a detinut functia de ministru de finante in administratia condusa de gruparea Fatah.

Fostul ministru de finante este independent politic, si este cunoscut ca un luptator anti-coruptie

Abbas l-a destituit, joi seara, pe premierul Ismail Haniyeh, membru Hamas, dupa ce gruparea islamista a preluat controlul asupra Fasiei Gaza.

Intre timp, SUA si presedintia germana a UE si-au exprimat sprijinul pentru presedintele Mahmud Abbas.

Washingtonul si Bruxellesul au condamnat castigarea puterii de catre Hamas prin violenta. Luarile de pozitie ale principalelor cancelarii occidentale vin in timp ce Hamas isi consolideaza controlul asupra Fasiei Gaza, dupa preluarea totala a puterii in regiune.