Marea majoritate a britanicilor, francezilor, germanilor, spaniolilor si italienilor vrea sa participe la un referendum pe tema noului Tratat Constitutional simplificat al Uniunii Europene, potrivit unui sondaj de opinie publicat luni de cotidianul Financial Times.

Astfel, 75% dintre spanioli, 71% dintre germani, 69% englezi, 68% italieni si 64% dintre francezii care au raspuns sondajului de opinie au estimat ca noul tratat constitutional care va fi examinat la viitorul summit european, ar trebui supus votului popular, arata sondajul realizat de institutul Harris Interactive.

In schimb, ei s-au declarat ostili ideii ca Uniunea Europeana sa aiba un presedinte cu mandat nedeterminat in schimbul unei presedintii prin rotatie, de sase luni, ca in prezent.

In schimb, propunerea ca Uniunea Europeana sa aiba un ministru de Externe este destul de bine primita, cu un procent mediu de 77%.

Extinderea Uniunii Europene nu este considerata o idee prea buna de catre cei chestionati. Ei au raspuns la fel de nefavorabil si referitor la aderarea Turciei la UE. Ideea este respinsa de 71% dintre francezi si 66% dintre germanii chestionati.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de aproximativ o mie de persoane din fiecare dintre tarile mentionate, in perioada 31 mai - 12 iunie.

Electoratul britanic ar putea fi chemat la referendum

In acelasi timp, Geoff Hoon, ministrul britanic al afacerilor europene nu exclude posibilitatea organizarii unui astfel de referendum in Marea Britanie, scrie The Guardian, in editia electonica de luni.

Marea Britanie si Polonia, dar si Franta si Olanda sunt statele care se opun cel mai vehement noului Tratat Constitutional.

Intre masurile dezaprobate de Londra sunt noul statut legal al UE si autoritatea suprema a Curtii Europene de Justitie.

Tarile contestatare sunt acum puse intr-o situatie dificila dupa ce cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat ca cele 18 state care au ratificat deja vechea Constitutie vor sa pastreze "substanta" celor mai multe din schimbarile convenite in ultima incercare de adoptare a documentului.

Ele se refera la un nou ministru de Externe al Uniunii, la o extindere a sistemului de vot cu majoritate calificata in domenii sensibile si la carta drepturilor fundamentale.

Presedintia germana a Uniunii Europene doreste ca toate cele 27 de state membre UE sa ajunga, luna aceasta, la un acord privind asa-numita "Constitutie renegociata", care ar urma sa fie ratificata inaintea alegerilor europene din 2009.