Parlamentul European a respins, marti, o initiativa a unor europarlamentari din Polonia, Finlanda, tarile baltice, Danemarca si Suedia, care cereau o definitie mai stricta pentru termenul de “vodka”. Acest termen, sustineau ei, trebuie sa se refere doar la bauturi obtinute din cartofi sau cereale, lucru cu care majoritatea membrilor PE nu au fost de acord, informeaza BBC.

PE a examinat, marti, un raport privind noile reguli pentru definirea, prezentarea si etichetarea bauturilor spirtoase. Parlamentul ajunsese la un text de compromis cu Consiliul privind principalele aspecte ale dezbaterii, inclusiv a celor mai controversate: ingredientele si etichetarea votcii.

"Razboiul" pe vodca a impartit tarile Uniunii in doua tabere.

Pe de o parte, tarile cu traditie in productia de vodca precum Polonia, Suedia, Finlanda, Lituania, Letonia si Estonia au sustinut ca pot fi etichetate cu "vodca" doar bauturile spirtoase obtinute din cartofi sau cereale.

De cealalta parte, producatori din tari care scot pe piata vodca din trestie de zahar sau citrice sustin ca fructele adaugate in aceasta bautura nu ii schimba gustul.

Compromisul la care s-a ajuns a fost acela ca pe sticlele de vodca produsa din altceva in afara de cereale si cartofi trebuie sa fie specificat, in mod vizibil, continutului acestei bauturi.

Cei mai mari consumatori de vodca sunt rusii. Ei beau 57% din productia anuala mondiala de 4.5 miliarde de litri.

Interesele financiare sunt mari in aceasta privinta. Pe plan mondial, vanzarile de vodca se ridica, anual, la 12 miliarde de dolari.