Partidele politice au facut propunerile pentru desemnarea reprezentantilor in Consiliul National de Integritate. Potrivit Legii ANI, CNI este format din cate un membru desemnat de grupurile parlamentare din Senat, plus grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, un reprezentant al Ministerului Justitiei si unul al Ministerului Economiei si Finantelor.

Din Consiliu mai mai fac parte: un reprezentant al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, unul al Asociatiei Municipiilor din Romania, un reprezentant al Asociatiei Oraselor din Romania, unul al Asociatiei Comunelor din Romania, un reprezentant al inaltilor functionari publici si un altul al functionarilor publici, dar si un reprezentant al asociatiilor magistratilor si organizatiile societatii civile.

Mandatul acestora este de trei ani si poate fi reinnoit o singura data.

Totodata, Viorica Costiniu a fost numita in CNI din partea Asociatiei magistratilor iar fostul ministru al Justitiei in guvernarea PSD, Rodica Stanoiu, va reprezenta Partidul Conservator, au declarat surse parlamentare.

PRM l-a propus ca reprezentant pe Capota Marian, de profesie procuror, si, ca supleant, pe Roseti George Adrian, de profesie avocat. Din partea societatii civile, reprezentant ar putea deveni judecatorul Adrian Neacsu, iar din partea PNL, reprezentant - avocatul Mihai Radu Saptefrati, in timp ce supleant ar putea fi- istoricul Pop Razvan Codrut .

PD l-a propus pe economistul Zlotea Marian ca reprezentant si pe juristul Mocanu Adrian Tudor ca supleant. Grupul parlamentar al UDMR a decis sa desemneze doi actuali senatori- pe Pete Stefan ca reprezentant si pe Fekete Szabo Andras Levente ca supleant.

Marcu Nicu ar putea deveni reprezentantul Ministerului Economiei si Finantelor, iar Parvulescu Dumitru, supleant, din partea aceleiasi institutii, ambii economisti.

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania l-a desemnat ca reprezentant pe Vasile Silvian Ciuperca, presedintele Consiliului Judetean Ialomita, si ca supleant pe Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

Partidul Social Democrat nu si-a anuntat inca propunerile. Dupa ce Biroul Permanent al Senatului va lua act de aceste propuneri, ele vor fi tramise catre Comisia juridica, care urmeaza sa intocmeasca un aviz dupa audierea candidatilor.