Putem dormi linistiti: in caz de forta majora, Camera Deputa¬tilor va raspunde unui eventual atac armat asupra Romaniei prin¬tr-un escadron de profesoare, un batalion de juristi si o companie mixta de ingineri agronomi si contabili care, dupa cum am in¬vatat si la istorie, vor folosi renu¬mita tactica de ardere a holdelor si otravire a fintinilor, imbuna¬ta¬tita in urma

delegatiilor si intru¬nirilor pe teme de securitate si aparare la care au participat de¬putatii aiurea prin lume.

91 de deputati = 33 de tari = 771 de zile de turism

In perioada 1 ianuarie - 1 iu¬nie 2007, nu mai putin de 90 de deputati, plus presedintele Came¬rei, Bogdan Olteanu, s-au plimbat pe la diverse si interesante reuniuni peste hotare. In interes de serviciu, normal, ca doar nu de frecat parlamenta. Si daca tot s-au plimbat, cu ocazia asta, in doar cinci luni au cheltuit si pes¬te zece miliarde de lei.

Cu acesti bani, mirificele fapturi numite deputati au petrecut 771 de zile in nu mai putin de 33 de tari, de la cele vecine si prietene pina la cele mai indepartate si exotice state.

Scopurile deplasarilor au fost si ele de la cele mai normal de turistice, precum „Vizita oficiala a grupului de prietenie cu Republica Cipru“ (evident, in Cipru) ori „Vizita oficiala in China a delegatiei conduse de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor“, pina la cele mai interesante, precum „Manifestari prilejuite de serbarea zilei de nas¬tere a

presedintelui de onoare al PLD Germania“ ori „Reuniunea «mic dejun national cu rugaciu¬ne»“ din SUA.

Excursii de cinci stele: 500 de milioane/deputat

Dintre deputatii care au pricinuit cele mai mari gauri in bu¬get, in urma deplasarilor si dele¬gatiilor oficiale, trebuie sa-i a¬mintim pe urmatorii: Cristian Valer Buzea (PRM), care pri¬mes¬te locul I, in valoare de peste cinci sute de milioane de lei; Bogdan Olteanu (PNL), medalie de ar¬gint, in valoare de cam 450 de milioane; Titu Nicolae Gheor¬ghiof (PNL), clasat,

in urma centralizarii sumelor cheltuite, pe un onorabil loc trei, in valoare de aproape 400 de milioane; Daniela Popa (PC), cea mai bine clasata reprezentanta a sexului frumos, a cheltuit si ea frumoasa suma de vreo 400 de milioane de lei, pentru care primeste mentiune. Adica am mentionat-o aici.

In afara locurilor premiate, dar cu o prestatie demna de mentionat, ii mai remarcam pe Cezar Florin Preda (PD), cu peste 350 de mili¬oane de lei cheltuiti, precum si pe Stefan Gavan (PC), cu o suma asemanatoare.

In ceea ce pri¬ves¬te zilele petrecute peste hotare, in interes de serviciu, cel mai bine clasati sint urmatorii: cu aproape o luna petrecuta prin delegatii in strainatate, respectiv 29 de zile, pe primul loc se afla {tefan Gavan (PC); pozitiile a doua si a treia sint impartite de Cezar Preda (PD) si Anca Petrescu (PRM), cu cite 27,5 zile.

In afara po¬diumului, dar cu un numar impresionant de zile petrecute peste hotare, ii regasim pe Valeriu Ale¬xandru Ungureanu (PSD), cu 23,5 zile, pe Florina Ruxandra Jipa, plecata 23 de zile, si pe Bogdan Olteanu, cu doar 22 de zile.

Sa parlamentam in Bahrein, Indonezia, Kenya, Maroc ori Tunisia

Daca va imaginati cumva ca in multe din statele lumii Romania va ramine cunoscuta doar prin Nadia Comaneci, Hagi sau Dracula, ei bine, va inselati. Pentru ca de acest lucru se ocupa de¬putatii. Acestia, in doar primele cinci luni ale anului, au reusit sa-si gaseasca de lucru prin tari precum SUA, Coreea, Bahrein, Indonezia, China, Kenya, Maroc ori Tunisia.

{i sa nu uitam tara nu¬mita „Africa“ (conform datelor de la Camera Deputatilor), unde am fost reprezentati de Victor Ponta, membru al Comisiei juri¬dice, si de Valeriu Zgonea, membru al Comisiei pentru administratie publica, la „Conferinta anu¬ala a retelei parlamentare a Ban¬cii Mondiale“.

Normal, nu? Evident, pe linga aceste locatii exotice, deputatii nostri s-au mai plimbat si prin tari care mai au cit de cit o legatura cu Romånia. Doar ca mai bine de 20 dintre ei nu prea aveau legatura cu evenimentele de acolo.

Dar tot e bine, ca a vazut si ochiul de parlamen¬tar occidental ce agronomi, me¬dici si profesori de romana pre¬gatiti in materie de rachete, tancuri si avioane avem. Spre exem¬plu, Roberta Anastase, membra a Comisiei de invatamint, a parti¬cipat la Conferinta privind viito¬rul politicii europene de securitate si aparare din Germania.

Despre insanatosirea aerospatiala si intiia prasila a politicii de securitate

Cristian Busoi, membru al Co¬misiei de sanatate si familie, a participat si el la conferinta pe te¬me de aparare din Germania, precum si la „Reuniunea Comi¬siei de aparare si a comisiei teh¬nologiei aerospatiale ale AUEO“ din Franta.

Miron Ignat a partici¬pat la Conferinta internationala a adunarii interparlamentare a ortodoxiei, in Slovacia, lucru per¬fect justificat de faptul ca este membru al Comisiei de buget, finante si banci a Camerei Depu¬tatilor.

La fel cum se justifica si participarea lui Adrian Nasta¬se, pe banii Parlamentului, la „Ma¬ni¬festarile prilejuite de serbarea zilei de nastere a presedin¬telui onorific al PLD Germania“.

Pe de alta parte, Florina Ruxandra Jipa, membra a Comisiei juridice, a participat la conferinta „Viitorul politicii europene de securitate si aparare“ din Germania, la fel ca si Nicolae Popa, mem¬bru al Comisiei de agricultura.

Banuim ca scopul participa¬rii lor a fost acela de a analiza cadrul legal si modalitatile in care poate fi crescuta productia de rachete la hectarul de teren agricol.

Iar in acest context, urma¬toarea delegatie va fi, probabil, la o reuniune pe te¬me de astro¬logie ori magie alba, unde vor afla cadrul legal in care astrele pot fi miscate in asa fel incit sa fie evitate inundatiile si seceta.

Cum sa te rogi ca sa iei micul dejun gratis tocmai in SUA

Dar sa vedem care au fost si justificarile unora dintre acesti globe-trotteri ai Camerei Deputa¬tilor. Nicolae Banicioiu, membru al Comisiei de invatamint si participant la reuniunea „Mic de¬jun cu rugaciune“ din SUA, ne-a zis: „A fost o reuniune cu oameni din toata lumea“, unde „oamenii vorbesc, se cunosc si, daca leaga si prietenii, e si mai bine“. Va sa¬ zi¬ca, oamenii discuta la reu¬niuni.

Pai, trebuia sa mergi ma¬ta¬le pina in America sa afli asta, Banicioiule? Claudiu Adrian Pop, membru al Comisiei pen¬tru industrii si participant la aceeasi reuniune din SUA, ne-a povestit ca a fost cea de a 55-a editie a evenimentului si ca prin aceasta intilnire „se doreste ca toate for¬tele politice sa-si dea mina pentru a face o lume mai buna“.

Profund, pe bune! Referitor la „ruga¬ciunea“ din titlul dezbaterii, de la Pop am aflat ca „amfitrionul in¬tilnirii a inceput cu o rugaciune pentru intreaga lume si lucrurile necesare“. Evident, si deputatul asta s-a intors cu contacte si re¬latii din SUA, care ii vor folosi, probabil, la Grupul de rugaciune de la Camera.

Concluzia? Simplu: „Cuvintele sint prea sarace pentru a putea exprima impresiile de la reuniune“

Relu Fenechiu, membru al Co¬misiei pentru administratie pu¬blica, a participat la „Vizita in Israel organizata de Colegiul Na¬tional de Aparare“. De ce? „Nu discut astfel de probleme la telefon. In plus, de unde stiti ca sint chiar Relu Fenechiu? Daca vreti sa va spun, veniti pe la mine pe la cabinet, luni.“ Citatul este din Relu, ati inteles.

Hai, nea Relu, da’ matale de unde stii ca am fost chiar eu la telefon? La a¬ceeasi intilnire din Israel a mai participat si Gabriel William Brinza, membru al Comisiei pen¬tru tehnologia informatiei si comunicatiilor. Din pacate, acesta nu ne-a putut oferi vreun deta¬liu despre ce s-a discutat acolo.

Nu pentru ca nu ar sti, ci pentru ca, vor¬ba deputatului, „Cuvintele sint prea sarace pentru a putea exprima impresiile de la reuniune“, dar si pentru ca, a zis Brin¬za, el ar fi „un om care respecta ierarhiile, deci trebuie sa vorbiti cu seful delegatiei“. Domnu’ Wil¬liam, da’ da-o-n brinza de treaba.

Acum, ca nu mai stii ce s-a vorbit acolo e una, da’ sa-l bagi pe sef la inaintare, asa, cu limba de la spate, nu se face.

Una peste alta, bine ca au mers acolo, la intrunirile alea pe teme militare si de securitate. Nu de alta, da’ - Doamne feres¬te! - puteau ramine la Parlament sa munceasca.

Si va dati seama ce legi ale sigurantei ori norme de aparare ar fi dat comisiile de sa¬natate, de invatamint, agri¬cultu¬ra ori buget-finante, incit era suficient si un Remes la Apa¬rare, nu neaparat un Melescanu.