Sustinerea cetatenilor fata de Uniunea Europeana a atins cel mai inalt nivel de dupa anii '90, arata un eurobarometru citat EUobserver si preluat de site-ul Novinite.com. Potrivit sondajului, 59% dintre cei chestionati au declarat ca este benefic pentru tara lor faptul ca fac parte din UE - cel mai mare procent de dupa 1991.

In acelasi timp, blocul comunitar se bucura de sustinerea a 57% dintre cei care au raspuns sondajului- cea mai mare din 1994.

Cei mai ferventi sustinatori ai Uniunii sunt danezii - 77%, irlandezii - 76% si luxemburghezii -74%. Intre timp s-a inregistat cea mai puternica scadere a increderii in UE in tari ca Cehia (de la 51% in toamna lui 2006 la 46% in prezent) si in Letonia (de la 43% la 37%).

Pe de alta parte, sunt cetateni ai UE care spun ca tara lor mai mult a pierdut decat a castigat de pe urma aderarii. De exemplu, in Ungaria 52% considera ca statul a pierdut in urma aderarii la UE, iar 40% spun ca a avut de castigat, in Cipru procentele sunt 46% la 44%, iar in Marea Britanie 44% la 43%.

Eurobarometrul mai arata ca 66% dintre europeni sunt de acord cu o Constitutie comuna a statelor membre. Totusi, ideea are cei mai putini sustinatori in Marea Britanie (43%), Danemarca (45%) si Suedia (47%).

Studiul apare cu doar o zi inaintea Summit-ului European de la Bruxelles unde statele membre UE vor incerca sa ajunga la un acord in privinta Tratatului Constitutional.