Presedintele Basescu a declarat, la Zagreb, ca Romania nu accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica.

"Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica".Seful statului a pledat pentru un cadru de cooperare in problemele energetice care sa fie reglementat de principiile liberei concurente.

De cealalta parte, pesedintele rus Vladimir Putin a pledat pentru o mai mare incredere intre Moscova si tarile din Balcani in vederea unor proiecte energetice comune.

Traian Basescu a mai adaugat ca faptul ca Republica Moldova si Ucraina urmaresc sa se integreze in Piata energetica din Europa de S-E demonstraza ca solutia solidaritatii regionale este convingatoare si preferabila aranjamentelor exclusiviste.

La randu sau Putin a calificat grupul rus Gazprom drept "principala companie" implicata in cooperarea cu tarile din Balcani si care nu numai ca furnizeaza gaze, dar participa si la construirea de infrastructuri.

Putin s-a referit si la semnarea, anuntata sambata la Roma, a unui acord intre compania italiana ENI si Gazprom pe tema construirii unei conducte de 900 kilometri intre Rusia si Europa.

Conducta South Stream va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va imparti in doua conducte, una spre Austria, cealalta spre Grecia si apoi sudul Italiei.

UE recurge la importuri pentru a acoperi mai mult de 40 % din necesitatile sale in domeniul gazului natural si aproape jumatate din acest volum provine de la Rusia, in timp ce unele state din Europa depind total de gazul rus.