Aproximativ 193.000 de absolventi ai clasei a XII-a se prezinta, luni si marti la prima proba orala, la Limba si literatura romana, a examenului de Bacalaureat.

In acest an variantele de subiecte, in numar de 100, pentru fiecare materie au fost publicate pe adresa www.subiecte2007.edu.ro.

Probele orale sunt eliminatorii. Candidatul care a obtinut o nota sub 5 la o proba orala este declarat si nu mai participa la probele urmatoare. La probele orale nu se admit contestatii.

Trei examinatori

Examinarea la probele orale/practice se realizeaza de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, in prezenta a cel putin 3 candidati. Fiecare profesor evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note intregi de la 1 la 10, in functie de baremul de evaluare, astfel incat diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori sa nu depaseasca 1 punct.

Nota finala la proba respectiva se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.

Pentru probele orale, candidatii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea bilet, caz in care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute.

Un candidat se considera „promovat” la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci) la respectiva proba.

Cei declarati respinsi sunt eliminati din sesiunea de examen

Probele orale sunt eliminatorii. Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat „respins”, respectiv „neprezentat” la examenul de bacalaureat si nu mai participa la probele urmatoare.

Candidatii care au fost eliminati de la o proba, nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat.

La probele orale si practice, nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica.

Probele orale continua in zilele de 26 si 27 iunie cu limba materna, respectiv 27 iunie si 28 iunie-limba moderna.

Prima proba scrisa la limba romana va avea loc vineri, 29 iunie. Proba obligatorie a profilului va fi sustinuta pe 3 iulie, iar proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii pe 4 iulie. Rezultatele finale vor fi afisate pe 10 iulie.