Democratul Cezar Preda a declarat, intr-o conferinta de presa a Delegatiei romane la APCE, ca partidul sau va cere inlocuirea lui Gyrogy Frunda de la sefia acetui organism, acuzandu-l ca a absentat interesat de la discutiile din APCE pe tema raportului lui Dick Marty. Frunda sustine ca nu a putut participa la respectiva intalnire deoarece in ziua urmatoare incepea o sedinta a UDMR.

Preda a mai adaugat insa ca mentinerea lui Frunda in fruntea delegatiei romane nu va aduce beneficii statului roman si ca acet lucru se va putea constata in tomana, cand vor intra in discutie la APCE statutul minoritatilor si problema Universitatii Babes-Bolyai.

Declaratiile lui Cezar Preda au fost facute in conferinta de presa in cadrul careia parlamentarii romani, membri ai Delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, au protestat fata de raportul elvetianului Dick Marty, care acuza Polonia si Romania ca au gazduit cu buna stiinta inchisori secrete ale CIA.

Protestul alesilor romani este motivat mai ales prin faptul ca, desi invitat, Dick Marty nu a vizitat niciodata Romania, bazandu-si raportul pe martori a caror identitate nu vrea sa o faca publica.

Delegatia romana a decis saptamana trecuta sa nu mai participe la lucrarile APCE pana cand Marty nu va veni in Romania. Aceasta hotarare l-a nemultumit insa pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ca a afirmat ca alesii au fost trimis acolo de conducerea Parlamentului si ca doar aceasta ar putea decide ca deputatii si senatorii sa se retraga de la discutii.