Polonia se confrunta cu o perioada de criza politica, dupa destramarea coalitiei conservatoare aflate la guvernare. Premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, l-a demis luni pe vicepremierului populist Andrzej Lepper, dupa ce acesta a fost implicat intr-o presupusa afacere de luare de mita, trasmite AFP.

Seful guvernului a anuntat ca va demara organizarea de noi alegeri anticipate pana la inceputul anului viitor si a lasat sa se inteleaga ca este oricand posibila o coalitie cu Samooborona, dar fara Lepper.

Tot luni, Kaczynski l-a destituit din functie si pe ministrul Sporturilor, membru al partidului de extrema dreapta Liga Familiilor Poloneze, implicat in acelasi scandal de coruptie.

Liderii formatiunii Samooborona, condusa de Lepper, au decis luni seara iesirea din coalitia tripartita la putere, formata impreuna cu PiS si Liga familiilor poloneze (LPR). In aceasta situatie, guvernul condus de Jaroslaw Kaczynski devine minoritar in parlament, unde PiS dispune de 149 de locuri din 460, Samooborona de 46, iar LPR de 29.