Autoritatea Nationala pentru Tineret a acreditat de tabere de stat si 25 private. Cu toate acestea, mai multi agenti economici functioneaza in regim de tabara si fara avizele necesare. Asa s-a intamplat la Navodari, care este acreditata de autoritati sa functioneze, insa numai pentru o parte a sa.

„Accidentul”, care a provocat infectarea cu salmonella a peste 100 de persoane, s-a petrecut intr-o zona a taberei pentru care nu se cerusera avizele necesare.

Joi, ministrul Sanatatii a cerut Autoritatilor de Sanatate Publica sa reevalueze toate unitatile care functioneaza in regim de tabara de elevi si studenti.

Orice pensiune se poate transforma in tabara de elevi

Nu se stie exact cate tabere functioneaza in Romania. Ionut Stroe, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), a declarat pentru HotNews.ro ca directia pe care o conduce a avizat la nivel national aproximativ 65 de tabere de stat si 25 de tabere particulare.

“Agentul economic trebuie sa vina la noi cu toate autorizatiile, si apoi in baza unui control noi ii dam avizul de functionare. Avizarea se face anual”, a precizat Stroe.

Oficialul ANT a mentionat ca in ultimii doi ani si jumatate nici una din unitatile verificate nu a inregistrat probleme.

“Tabara de la Navodari se intinde pe zeci de hectare. Noi am dat avizul societatii care opereza acea tabara, pentru o singura cantina si pentru trei pavilioane de cazare, despre care pot sa spun ca au conditii excelente. Problemele grave au avut loc in unitati pe care noi nu le avizasem”.

“Taberele avizate de ANT pot caza simultan aproximativ 90 de mii de copii. La nivelul sezonului se organizeaza 13 serii a cate sapte mii de copii. Pana in acest moment 10 mii de elevi si-au petrecut o parte din vacanta de vara in astfel de tabere, pana la finalul sezonului urmand ca numarul total sa creasca la aproximativ 50 de mii”, a declarat Adrian Costea, oficial din cadrul ANT.

Surse din cadrul Ministerului Educatiei au precizat insa pentru HotNews.ro ca la nivel national exista o piata a taberelor paralele celei a ANT.

“Practic, orice agent economic care are o pensiune poate organiza tabere. Se contacteaza cadrele didactice, si prin oferirea de gratuitati, un profesor poate duce un grup de copii intr-un loc care nu este propriu organizarii unor astfel de actiuni”, au precizat sursele citate.

Cate tabere si pensiuni sunt cu adevarat sigure pentru sanatate

”In urma cu niste ani am fost in tabara Galaciuc, jud. Vrancea. Vreau sa va povestesc cum era mancarea acolo. In afara de micul dejun, unde se servea gem si ceai, nu se putea manca nimic. Efectiv mancarea putzea. Am gasit si viermi in farfurie. Putina carne pe care o primeam era stricata si mirosea ingrozitor.

Dupa vreo 3 zile de mancat gem, ceai si biscuiti, n-am mai suportat, m-am dus la directorul taberei. Stiti ce mi-a spus? Nu-ti place, nu mananci. Tabara este amplasata in munti, la km buni de orice localitate, asa ca nu prea ai ce altceva sa mananci. Atunci am facut pentru prima data foamea in viata mea.

Am mancat 2 saptamani paine cu gem. Pot sa fac pariu ca in tabara Galaciuc si acum e acelasi director si aceeasi mancare”, ne-a scris un cititor.

Daca mai cunosteti astfel de cazuri, vorbiti despre ele si avertizati-i si pe ceilalti turisti.

HotNews.ro va invita sa spuneti care dintre taberele pe care le-ati vizita merita avizul de functionare si in care nu recomandati nimanui sa-si petreaca vacanta