Gazprom si grupul francez Total au semnat vineri un acord de asociere la exploatarea celui mai mare proiect al companiei ruse - exploatarea zacamantului Shtokman, anunta cotidianul Vremia novostei. Total va primi 25% din actiunile companiei care va construi infrastructura pentru prima faza a proiectului.

Chiar daca Total va fi doar partener tehnic al concernului, publicatia citata arata ca Rusia a facut un important pas in favoarea parteneriatului cu Franta.

Unul din cele mai mari zacaminte de gaze din lume, Shtokman, situat pe platoul continental al Marii Barents, are rezerve evaluate la 3,7 trilioane metri cubi de gaze naturale. Se preconizeaza ca exploatarea acestei resurse sa inceapa in 2013 cu livrarea catre SUA a 15 milioane tone de gaze lichefiate pe an.

Dar pentru realizarea planului, Gazprom avea nevoie de un partener strain. Concernul rus a organizat un concurs: 49% din actiunile Shtokman in schimbul unor active atragatoare in Europa si America. Primii care au reactionat au fost comapniile americane. Pe lista scurta au ajuns Chevron si ConocoPhilips, norvegienii Hydro si Statoil, precum si francezii de la Total.

Tinand cont de amploarea si rolul lui in viitorul sistem energetic mondiale, proiectul a capatat in mod inevitabil si un caracter politic. Dupa mai multe luni de gandire, in toamna anului trecut, Gazprom a decis sa renunte la colaborarea cu strainii si s-a razgandit in privinta exporturilor de gaze catre SUA, in favoarea europenilor. Astfel a aparut ideea celei a doua ramificatii a gazductului Nord Stream.

Pentru ca la 12 iulie, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, sa anunte realizarea unei intelegeri cu compania franceza Total. Formal, sublinia, la randu lui, cotidianul Vedomosti, alegerea partenerului a fost facuta de Gazprom.

Dar soarta finala a acordului a fost decisa de convorbirea telefonica dintre presedintele Vladimir Putin si omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, care a avut loc miercuri seara tarziu.

Dupa cum constata, in context, Kommersant, Vladimri Putin a pierdut, in ultimul ani, pe toti prietenii lui europeni. Din „noua generatie” de lideri europeni, cel mai comod partener pentru Putin s-a dovedit Sarkozy. Amandoi, explica publicatia citata, sunt pragmatici si nu sunt legati de vreo ideologie.

Rusiei ii convine o Franta in calitate de aliat de nadejde, care sa respinga atacurilor lansate asupra Moscovei din interiorul UE. Pana acum, acest rol fusese indeplinit de Gerhard Shroder si Silvio Berlusconi.