Bulgaria a cerut Libiei extradarea celor 5 infirmiere si a medicului palestinian acuzati ca au contaminat cu HIV, in mod deliberat, peste 400 de copii libieni. Parchetul general din Sofia a anuntat ca a formulat, miercuri, o cerere de extradare a celor sase membri ai personalului medical, dupa ce justitia libiana le-a comutat pedeapsa capitala in inchisoare pe viata, relateaza AFP.

"Parchetul face demersuri pentru a ajunge la un acord cu Libia pentru extradarea celor cinci infirmiere", a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului, Kamen Mihov. El a precizat ca Bulgaria va cere si extradarea medicului palestinian Achraf Joumaa Hajouj care a primit cetateania bulgara in iunie 2007.

Procurorul Kamen Mihov, din cadrul departamentului international al Parchetului, a declarat ca, in cazul in care Tripoli va respinge aceasta cerere, "o alta cerere va fi formulata cu alte motive".

De asemenea, ministrul libian al Afacerilor Externe, Abdelrahman Chalgham, a afirmat ca cel mai probabil se va ajunge la un acor intre Sofia si Tripoli in acest caz, deoarece mingea este "in terenul Bulgariei si al Uniunii Europene", pentru o extradare a celor sase acuzati.

"Vor avea loc negocieri in perioada urmatoare" pentru "implementarea unor angajamente europene asumate anterior", a precizat ministrul.

Consiliul Superior al Instantelor Judiciare libiene a comutat marti pedeapsa capitala in inchisoare pe viata pentru cele cinci infirmiere bulgare si a medicului palestinian, consamnati pentru infestarea cu SIDA, in mod deliberat, a 438 de copii libieni, dintre care 58 au decedat.

Pe tot parcursul procesului, Libia a fost supusa unor imense presiuni internationale ca sa-i elibereze pe cei sase, care au declarat inca de la inceputul scandalului ca sunt nevinovati.