Romanii prefera Banca Romaneasca la creditele ipotecare in euro si Volksbank la cele pentru locuinte in lei, potrivit unui studiu efectuat de Conso.ro, pe baza selectiilor facute de vizitatorii site-ului in luna iunie.

Pe primele locuri in cele doua clasamente realizate in functie de moneda de contractare a imprumutulurilor ipotecare au iesit bancile care practica cea mai mica dobanda anuala efectiva.

Topul bancilor preferate de romani la diferite tipuri de credite nu coincide insa cu topul celor mai ieftine banci pe diferitele tipuri de imprumuturi oferite.

Acest lucru arata ca romanii mai au si alte criterii de selectie a bancii de la care se gandesc sa ia un imprumut decat marimea costurilor asociate creditului.

Conteaza timpul de acordare

In urma cu cativa ani, singurul criteriu pe care il utilizau cei care doreau sa faca un credit era rata dobanzii nominale.

La vremea respectiva, bancile nu erau obligate sa calculeze dobanda anuala efectiva (DAE), iar majoritatea covarsitoare a clientilor nici nu auzisera de acest indicator.

Bancile sunt obligate sa afiseze DAE numai la creditele de consum. Unele dintre ele au inceput sa afiseze DAE si la creditele ipotecare.

La creditele de consum bancile in dreptul carora Conso.ro afiseaza cea mai mica dobanda efectiva nu se mai plaseaza pe primul loc in clasamentele imprumuturilor in lei, respectiv in moneda europeana.

Posibila explicatie consta in faptul ca romanii aleg sa se imprumute de la banca la care au deja conturi si carduri sau alte credite ori ca isi alerg banca dupa alte criterii.

Un exemplu ar putea fi cat de repede primesc banii. Institutiile de credit au inceput de mai multa vreme sa promoveze serviciile pe care le pun la dispozitia clientilor: credit obtinut in 24 de ore sau usurinta cu care poate fi contractat un imprumut de nevoi personale nenominalizate.

integral in EvZ