Desi e vacanta, e canicula si e o seceta cum nu am mai vazut de mult iar oamenii stau cu ochii mai mult pe termometru si pe codurile de avertizare emise de autoritati decit pe intimplarile politice incercarea lui Adrian Nastase de a reveni in prim planul vietii publice nu avea cum sa treaca neobservata.

Si-a lansat un blog, scrie in „Jurnalul National”, da interviuri in presa scrisa, apare des la radio si televizune.

Nu trebuie sa fii foarte subtil pentru a intelege ca tot ceea ce se intimpla nu e o intimplare ci e parte a unei strategii personale de a reintra in spatiul politic activ din care a fost expulzat, de altfel destul de brutal, de catre colegii sai de partid cu aproape un an si jumatate in urma.

Dar ce sanse are fostul prim ministru de a reintra cu adevarat „in cartile politice mari” ? Multi se grabesc sa trimita in derizoriu demersul sau. Unii spun ca se grabeste altii sint mai radicali vorbesc despre fostul prim ministru si presedinte al PSD ca despre un capitol incheiat in politica romaneasca. Si trebuie sa recunoastem ca exista citeva bune argumente in acest sens.

Adrian Nastase nu a fost niciodata si cu atit mai putin are cum sa devina acum un vehicul electoral semnificativ pentru PSD. Deci nu poate fi in nici un caz folositor din acest punct de vedere.

Continua sa aiba probleme serioase cu imaginea sa publica, desi probabil ceva mai estompate fata de situatia de acum un an, iar solutia juridica formulata de Curtea Constitutionala care a blocat ancheta penala declansata de procurori impotriva sa desi ii ofera cu siguranta un plus de liniste si confort psihic nu poate stirni decit reverberatii negative la nivelul opiniei publice.

Exista insa si o parte plina a paharului. In discutii neoficiale unii lideri influenti ai partidului tatoneaza prudent terenul. „Cum ar fi perceputa o revenire a lui Adrian ?” arunca ei intrebarea, semn ca nemultumirile fata de Mircea Geoana sint majore.

Desi pentru cei mai multi actualul presedinte este mult mai comod decit fostul lor sef cei in cauza stau totusi cu ochii pe sondaje si simt atmosfera generala proasta si tensionata din partid. E limpede ca Mircea Geoana acuza un serios deficit de autoritate.

Nu pare in stare sa convinga ca are cu adevarat o strategie politica clara pentru social - democrati fiind mai degraba gata sa se plieze la influentele dominante din jurul sau.

Dupa ce a cultivat initial contacte mai degraba cordiale cu Palatul Cotroceni acceptind sa marseze pe propunerea de numire a unui apropiat al sau, George Cristian Maior, in fruntea SRI totul s-a dat peste cap atunci cind, mai ales sub impulsul lui Ion Iliescu, Mircea Geoana a angrenat PSD cu toate motoarele din plin in razboiul de suspendare a presedintelui in ciuda avertismentelor formulate,

intre altii, de Alin Teodorescu si Vasile Dincu, doi sociologi cu experienta, care l-au avertizat ca partidul va iesi serios sifonat dintr-o astfel de confruntare. Recent Mircea Geoana a recidivat cind se speculeaza ca a manevrat in culise impreuna cu Marian Vanghele pentru a marginaliza grupul de la Cluj.

In plus, multi se tem ca actuala pozitie de o neobisnuita ambiguitate prin care PSD sprijina PNL la guvernare fara a semna un protocol formal transparent care sa reglementeze relatia dintre cele doua formatiuni nu va avea in viitor decit efecte perverse. Adica exact ceea ce acuza foarte explicit in ultima vreme Adrian Nastase.

Care nu face astfel decit sa iasa la rampa la timp pentru a intra in calcule pentru o formula alternativa de conducere a partidului in cazul in care acesta ar obtine un scor dezamagitor la europarlamentare.

In ciuda aparentelor principalul obstacol in calea revenirii fostului lider PSD nu e neaparat imaginea sa publica. Cel putin intr-o prima faza. Perceptia externa conteaza dar in contextul actual nu e probabil determinanta din acest punct de vedere. Marea problema ar putea sa fie alta: teama de represalii.

Multi dintre oamenii promovati chiar de el in ierarhia partidului l-au parasit atunci cind s-a transat debarcarea sa. Un lucru care nu se uita atit de usor!

Pe de o parte Adrian Nastase, considerat de unii colegi arogant, dominator, ranchiunos, nu este un personaj comod pentru cei din jur. Mai ales atunci cind iti este si sef. Pe de alta parte o parte din liderii PSD incep sa vada in el un personaj cheie in interiorul unei noi echipe de conducere in stare sa refaca coerenta politica a partidului.

Daca privim dincolo de asocierea cu „termopanele din strada Zambaccian” sau cu sintagme de genul „Nastase patru case” fostul premier e o personalitate politica complexa. Alaturi de Valeriu Stoica e unul dintre putinii oameni politici autohtoni in stare sa imagineze o strategie coerenta pe termen lung pentru partidul sau.

E un om cu o cultura solida, un bun cunoscator al realitatilor lumii contemporane. Lucrurile care l-au impiedicat sa devina cu adevarat un lider de anvergura au fost cantonarea sa exclusiva in zona jocului de aparat si tarele de caracter.

El a fost dintotdeauna un om de „establishment” pe care nu indraznit niciodata sa si-l antagonizeze asa cum o face, de exemplu, Traian Basescu. A stiut foarte bine sa foloseasca „sistemul” in propriul beneficiu, pentru a accede la virful ierarhiei. El nu a riscat niciodata, nu a mers pe intuitie ci doar pe calcul de culise.

Cea mai recenta proba e chiar maniera in care a decis sa se pozitioneze fata de acuzatiile de coruptie care i-au afectat grav cariera politica, preferind o blocare a anchetei recurgind la vicii de procedura unei solutii de confruntare deschisa in justitie, varianta care ar fi fost cu siguranta mult mai populara pentru opinia publica.

Adrian Nastase avea in teorie toate datele pentru a deveni cu adevarat un om politic de mare anvergura: inteligenta politica, experienta, suportul celei mai extinse si mai performante masinarii de partid din tara, In buna masura a ratat.

Parte din cauza sa parte datorita faptului ca tocmai acea masinarie de partid care parea pentru multi un atu formidabil i-a cenzurat deciziile, l-a fortat sa adopte un gen de conduita politica minimalist.Acesta este pe fond „stilul politic Nastase”: pasi mici, manevre prudente, confruntari temperate, parabole si tesaturi de fraze in dauna abordarii directe si a optiunilor transante.

Pe cit de interesant, redutabil, sclipitor uneori, este Adrian Nastase in conversatiile private pe atit de lipsit de charisma si incapabil de o stabili o comunicare reala cu audienta se dovedeste a fi in aparitiile sale publice.

Este si motivul pentru care chiar daca a fost in general respectat si sigur temut la nivelul activului PSD el nu a fost niciodata extrem de simpatizat si niciodecum iubit, asa cum s-a intimplat cu Ion Iliescu.

Numai ca, din nenorocire pentru el, nici Mircea Geoana nu e intr-o postura mai buna din acest punct de vedere iar atunci cind se face comparatia perceptia in rindul trupelor PSD e ca intre cei doi exista o vizibila diferenta de clasa. In favoarea lui Nastase.

Pina la urma scenariile privind revenirea lui Adrian Nastase sint evident doar speculative. De dificultatile lui Mircea Geoana ar putea pina la urma profita in primul rind alticineva. Cum ar fi Sorin Oprescu, de exemplu. Cit despre perceptia in exteriorul PSD si aici dl. Nastase are inca mari probleme.

Multi nu au uitat atmosfera generala din Romani din 2003 sau 2004 cind aveai sentimentul unei societati sufocate de presiunea pesedista generalizata. Cu institutii ale statului aflate permanent in pozitie de drepti, cu o mass media in parte cumparata, in parte infricosata. Sigur, nu tot ceea ce se intimpla rau atunci trebuie asociat automat cu numele lui Adrian Nastase.

Poate sintem prizonierii unor perceptii exagerate dar in mod inevitabil principala responsabilitate cade in sarcina omului aflat atunci in virful sistemului. Lucru pe care multi nu-l uita nici astazi.

Cu toate acestea in actualul context din PSD sansele d-lui Nastase nu sint chiar neglijabile. Deocamdata partidul nu are de unde scoate o locomotiva electorala precum Ion Iliescu in trecut. De aceea in perspectiva sirului de alegeri care ne asteapta el are nevoie urgenta de un plus de coerenta atit in formularea strategiei politice cit si in modul de organizare si operare.

Un context in principiu favorabil fostului sef de guvern. Ceea ce inseamna ca ar exista bune sanse ca o viitoare configuratie de putere de la virful partidului sa-l includa si pe el intr-o forma sau alta.

Dar e un joc pe muchie de cutit. Daca ofensiva populista axata pe pensii da rezultate, exista unele indicii ca scorul PSD s-a imbunatatit in ultimul timp, si partidul obtine un scor onorabil la alegerile europarlamentare atunci Mircea Geoana isi poate salva pozitia si toate aceste posibile impulsuri pentru schimbari la virf ramin cel putin o vreme inghetate.