Pensiile private obligatorii - Afacerea secolului! A mai ramas o luna si o saptamana pana la startul oficial (17 septembrie). Miza este uriasa: 2% din contributiile a milioane de angajati vor intra lunar in conturile unor companii de asigurari autorizate sa administreze pilonul II de pensii.

Desi legea le cere sa stea deoparte pana luna viitoare, mai multe companii de asigurari actioneaza la limita legii: informare pe mail, abordari telefonice, agenti trimisi sa incheie contracte de preaderare.

[c:1:d] Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) spune ca a primit cateva sesizari. Ar fi vorba de incalcarea regulilor care limiteaza spatiul de manevra al celor autorizati sa incheie pensii private obligatorii in intervalul ramas pana 17 septembrie 2007.

Aceasta este, potrivit legii, “data de la care incepe perioada de 4 luni de zile in care se desfasoara procedura de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat” (legea 411/2004, completata cu legea 23/2007).

“Pana acum, au fost primite circa 25 de sesizari fara sa fie administrata insa nici o sanctiune. Una singura s-a materializat intr-o sesizare penala. De asemenea, in ultimele 2-3 saptamani au mai fost primite aproximativ patru telefoane anonime”, au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii Directiei de comunicare a CSSPP.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a avertizat pe 9 august pentru a doua oara ca “in cazul in care se vor constata activitati de atragere a participantilor la un fond de pensii administrat privat si/sau de obtinere a acordului de aderare, precum si activitati de publicitate, practicate inainte de 17 septembrie 2007, CSSPP va sanctiona nerespectarea reglementarilor

care guverneaza sistemul de pensii private si va sesiza organul de urmarire penala, pentru situatia in care fapta savarsita constituie infractiune”.

Au furat startul

In piata de asigurari, agitatie maxima. Desi companiile autorizate sa activeze pe acest segment se jura ca pana la 17 septembrie se abtin de la marketing si publicitate, realitatea e alta.

Contactati de HotNews.ro, consultanti ai unor companii de asigurari, care se vor bate pe acest segment, admit ca au inceput sa-si sune clientii si sa-i informeze. Ei sustin ca discuta “la modul general”. Evident ideea este sa-si conviga potentialii clienti ca in septembrie sa semneze tot la asiguratorul in cauza. Metode de racolat clienti:

• Asalt la posta electronica

O forma de atragere vine pe calea internetului, prin trimiterea unui mail de informare generala. Mai multe companii au pe paginile de internet adrese ale angajatilor sau ale unor persoane de contact. Circula deja astfel de informari electronice, puse in miscare de unii consultanti ING sau AIG.

Te poti trezi cu un astfel de mail de la un consultant care te roaga sa redirectionezi mesajul si catre alti prieteni si cunoscuti. Argumentarea este ca “persoanele vizate sunt foarte putin informate, mai ales tinerii”.

Mailul in cauza are un text in care pe scurt ti se explica ce si cum in legatura cu pilonul II pensii private obligatorii, avand atasat alte doua sau trei documente cu: o prezentare laudativa la adresa companiei, reforma pensiilor si legislatia pilonului II.

Scuza acestora este ca informatiile sunt la modul general si nu dau nici un amanunt referitor la fondul de pensii in special sau la prospectele pentru fondurile de pensii din pilonul II. Aceste prospecte vor putea fi consultate incepand cu 17 septembrie si se vor diferentia de la un administrator de fond la altul, prin comisioane, politica de investire, gradul de risc etc.

Desi reprezentantii unor administratori de fonduri sustin ca la nivelul companiei nu se agreeaza ideea unor astfel de mailuri, in realitate, fenomenul exista.

• Armata brokerilor de pensii

[c:2:d] Pe internet au inceput sa apara exemple de afaceri care promit bani multi in timp rapid de pe urma atragerii de adeziuni pentru pilonul II de pensii. Brokerii de pensii private sunt in goana dupa agenti. Acestia ar urma sa convinga cat mai mult oameni sa adere la fondurile de pensii ale unor companii de asigurari partenere.

Esti ademenit cu diploma de broker si licenta, iar castigurile vin din comisioane.

Iata exemplul unei astfel de afaceri, luat de pe un forum de pe internet. Si consultantii firmelor de asigurari au pus deja mana pe telefoane. Stabilitesc intalniri, prezinta oferte de pensii private si te avertizeaza ca vin si cele obligatorii.

• Formulare de preaderare

Surse din piata ne-au mai informat ca in goana dupa cat mai multe adeziuni au inceput sa apara si anumite formulare de preaderare prin care ti se cer date personale si semnatura de acord, inainte de data de 17 septembrie 2007. Acestea nu te obliga prin nimic. In formular se mai mentioneaza ca respectivul act nu este unul de adeziune ci reprezinta exprimarea unei preferinte.

Nu lasa patronul sa aleaga pentru tine

Unii consultanti de asigurari sustin ca exista angajatori care au facut deja liste cu datele personale ale angajatilor si semnaturile lor pentru un anumit administrator de fond de pensii private. Din frica sa nu-si piarda locul de munca, oamenii inchid ochii si semneaza.

Potrivit normelor, fapt recunoscut si de catre reprezentantii CSSPP, cel putin ultimele doua aspecte (preadeziunile si adeziuna sub presiunea angajatorului) sunt ilegale.

Norma 18/ 2007, emisa in aplicarea legii 411/2004 nu mentioneaza decat existenta unui singur act-cadru de aderare a carui forma si continut sunt aceleasi pentru toti administratorii fondurilor de pensii administrate privat.

Pe baza acestuia fiecare administrator de fond elaboreaza actul individual de aderare. Nu se mentioneaza nicaieri in lege despre existenta unor acte de preadeziune sau de preaderare.

Actul individual de aderare este avizat de catre Comisie odata cu autorizarea prospectului schemei de pensii private. Aceasta schema este eliberata odata cu autorizatia data unei societati nou infiintate de a functiona ca administrator al unui fond de pensii administrat privat.

Chiar daca unele societati au primit deja autorizarea de a fi administratori de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), pana la data de 17 septembrie nu au voie sa stranga sub nicio forma adeziuni.

Si in cel de-al doilea caz, in Norma 18/2007 se arata clar ca aderararea este un act individual care se face din proprie initiativa, nu din aceea a unor angajatori.

Astfel in capitolul 2, art.5, se spune:

“Art. 5 - (1) Aderarea la un fond de pensii administrat privat este o optiune individuala a participantului.

(2) Aderarea la un fond de pensii administrat privat se face din propria initiativa a participantului sau in urma repartizarii sale aleatorii de catre CNPAS”.

Ce are de castigat angajatorul? Potrivit unor surse, angajatorul are beneficii materiale, respectiv procente din comisioanele respectivului agent de marketing. Castigul unui angajator poate ajunge si pana la 50%-60% din valoarea comisionului luat de agentul autorizat.

Mai exista si fenomenul atragerii unui angajator prin promisiunea unor beneficii sau reduceri la asigurarile pe care le are deja. Si aceasta practica este intalnita si ilegala.