Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a emis duminica dimineata o atentionare meteorologica cod galben pentru 26 de judete.

Potrivit avertizarii, pana in diminineata zilei de luni, ora 9, va ploua si se vor depasi pe arii extinse 30 litri pe metrul patrat in Transilvania, Maramures, Crisana si Banat, precum si in toata zona de munte, iar izolat cantitatile de apa vor depasi 50 litri pe metrul patrat. Meteorologii au si vesti bune si spun ca precipitatiile sunt in descrestere si ca de miercuri vremea se indreapta.

Cele mai grave situatii in Olt si Arges

Noaptea trecuta in tara vremea a fost instabila. Au cazut averse si s-au semnalat descarcari electrice in Banat, Oltenia, Crisana, Maramures, Transilvania, local in Muntenia si izolat in Moldova. In zona localitatilor Caracal si Slatina (jud. Olt), Turburea (jud. Gorj), Pui (jud. Hunedoara), Comanesti (jud. Bacau) si la munte (Voineasa si Omu) a cazut grindina.

Ploile au avut si caracter torential, iar cantitatile de apa cumulate in 18 ore au atins niveluri de pana la 125 litri pe metrul patrat in Oltenia (Draganesti-Olt, jud. Olt) si 94 litri pe metrul patrat in Muntenia (Stolnici, jud. Arges).

La Bucuresti cerul a fost temporar noros, iar in unele cartiere a plouat in aversa si s-au semnalat descarcari electrice. Vantul a suflat slab si moderat. Temperatura maxima a fost de 29 de grade la Afumati si de 30 de grade la Baneasa si Filaret, iar la ora 06 se inregistrau 19 grade la Afumati si la Filaret.

Cod galben pentru 26 de judete

Incepand de astazi dimineata de la ora 9 pana in dimineata zilei de luni (13 august, ora 09), cantitatea de precipitatii va depasi local 30 de litri pe metrul patrat, iar pe arii restranse va depasi chiar si 50 de litri pe metrul patrat.

Avertizarea cod galben a fost transmisa catre prefecturile din 26 de judete: Arad, Arges, Alba, Bacau, Brasov, Buzau, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea si Vrancea.

Prognoza meteorologica pana luni dimineata

Vremea se va mentine instabila, cu cer temporar noros si vor fi averse si descarcari electrice in vestul, centrul, nordul tarii si in zona de munte. Izolat cantitatile de apa vor depasi si 50 litri pe metrul patrat in Transilvania, Maramures, Crisana, Banat si in toata zona de munte.

Valorile temperaturii aerului vor continua sa scada usor, incat maximele vor fi cuprinse intre 20 si 30 de grade, izolat mai ridicate in Moldova si Dobrogea, iar minimele se vor situa intre 10 si 20 de grade.

In Bucuresti cerul va fi temporar noros si indeosebi dupa-amiaza vor fi conditii de averse si descarcari electrice. Vantul va sufla in general moderat. Temperatura maxima va fi de 26-27 de grade, iar cea minima in jur de 17 grade.