Nikolay Bortsov, principalul actionar in cadrul companiei Lebedyansky, lider pe piata de sucuri din Rusia, a negat vineri informatiile potrivit carora intre PepsiCo, al doilea mare producator de bauturi racoritoare la nivel mondial, si Lebedyansky ar fi existat negocieri pentru o posibila preluare a companiei ruse, transmite Reuters.

Saptamana trecuta, atat cotidianul rus de afaceri Kommersant cat si Reuters anuntau ca PepsiCo a incheiat un acord de achizitie a companiei Lebedianski, pentru 1,5-2 miliarde dolari.

Nikolay Bortsov, fostul director al companiei Lebedyansky si principalul actionar in cadrul acestei companii, cu o participatie de 30% din actiuni, a negat vineri faptul ca ar fi existat discutii de preluare a Lebedyansky de catre PepsiCo, potrivit agentiei ruse de stiri Interfax.

Informatiile transmise de agentia rusa de stiri au fost intarite si de catre un purtator de cuvant al companiei Lebedyansky, contactat de Reuters.

Luni, 13 august, cotidianul rus de afaceri Kommersant titra ca firma americana a incheiat un acord de cumparare a peste 76% din actiunile companiei ruse pentru 1,5-2 miliarde dolari, tranzactia urmand sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an. Informatiile au fost intarite si de catre surse apropiate procesului de achizitie contactate de catre Reuters.

PepsiCo controleaza in prezent 20% din piata bauturilor racoritoare din Rusia, dar numai 2% din piata locala de sucuri, prin intermediul brandului Tropicana si nu are un centru de productie pe aceasta piata. In comparatie, Coca-Cola detine 20% din piata de sucuri din Rusia, dupa ce in anul 2005 a cumparat compania locala Multon contra sumei de 530 milioane dolari.

Pe piata locala de sucuri, Lebedyansky detine prima pozitie cu o cota de piata de peste 30%.

Analistii au punctat faptul ca tranzactia dintre PepsiCo si Lebedyansky a inceput sa devina din ce in ce mai probabila, dupa ce recent grupul de inevstitii Lion Capital a reusit sa incheie un acord de achizitie cu o tinta anterioara a PepsiCo, respectv compania Nidan Soki, al treilea mare producator de sucuri din Rusia.

Surse apropiate procesului de cumparare, citate de Reuters au precizat ca Deutsche Bank, Dresdner Bank si Renaissance Capital din Rusia au fost consultanti financiari in cadrul tranzactiei dintre PepsiCo si Lebedyansky.

Conform agentiei Interfax, Lebedyansky a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 1,6 miliarde ruble, in crestere cu 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce veniturile au depasit valoarea de 13,2 miliarde ruble, in crestere cu 41% raportat la perioada similarara a anului trecut.

Principalii actionari ai companiei sunt Nikolai Bortsov, fostul director al companiei, cu 30% din actiuni si fiul acestuia Yuri Bortsov, care se afla in prezent in fruntea echjpei de conducere a companiei, cu circa 25,1% din actiuni. Olga Belyavtseva si Dmitry Fadeev, membri ai echipei de conducere a companiei detin cate 18,4% si respectiv 2% din actiuni. Peste 23,8% din actiunile companiei ruse sunt tranzactionate la bursa.