Doua agentii internationale de rating, Fitch si Standard&Poors, privesc cu ochi buni tranzactia prin care compania kazaha KazMunaiGaz a preluat 75% din actiunile Rompetrol Group (TRG). Ambele agentii au imbunatatit saptamana aceasta ratingurile pentru compania olandeza, acordand grupului calificativul "B-" si urcand perspectiva de la stabila la pozitiva.

De asemenea agentiile au mentinut ratingurile anterioare ale companiei din Kazahstan.

Marti, atat Fitch cat si Standard & Poor's au imbunatatit perspectiva calificativului pentru Rompetrol Group, de la stabila la pozitiva. Actiunea a venit in urma anuntului potrivit caruia compania KazMunaiGaz a preluat 75% din actiunile Rompetrol Group.

Rompetrol castiga un actionar puternic si are acces la livrarile de petrol din Kazahstan

Fitch a anuntat marti ca “perspectiva stabila reflecta faptul ca dupa finalizarea achizitiei (care asteapta acordul Comisiei Europene) The Rompetrol Group (TRG) va avea ca actionar majoritar pe National Company KazMunaiGaz din Kazahstan (NC KMG), o companie integrata de petrol si gaze naturale care are sprijinul statului kazah si nu al unei companii private”.

Fitch estima faptul ca aparitia unui investitor strategic cu un rating mai bun va genera o restructurare financiara a TRG in sensul imbunatatirii pozitiei grupului care are in prezent o lichiditate slaba precum si a ratelor de indatorare, care au reprezentat ingrijorari permanente in privinta ratingului TRG.

Agentia mentiona ca aceasta tranzactie ar putea intari profilul de afaceri al TRG, dand ca exemplu accesul pe termen lung la livrarile de petrol din Kazahstan.

Dupa anuntarea strategiei financiare si de afaceri post-achizitie, agentia internationala de rating a anuntat ca intentioneaza sa intervina din nou asupra ratingului Rompetrol Group.

Standard & Poor's a acordat marti aceeasi perspectiva pozitiva grupului Rompetrol argumentandu-si decizia pe faptul ca TRG va beneficia de sustinerea unui actionar majoritar mai puternic. Potrivit NewsIn care citeaza Standard & Poor's, Rompetrol urmeaza sa castige foarte mult la capitolul lichiditate dar si din punct de vedere operational mai ales prin alimentarea cu titei.

Si aceasta agentie de rating a anuntat ca urmeaza sa schimbe calificativul Rompetrol odata ce va obtine mai multe date despre operatiunile si strategia companiei precum si despre structura viitoare a datoriilor grupului.

KazMunaiGas isi dubleza capacitatea de rafinare si obtine acces la rute de distributie

In privinta companiei KazMunaiGas din Kazahstan, Fitch a confirmat joi ratingul "BBB" pentru creditele pe termen lung al companiei. Agentia vede achizitia TRG ca benefica pentru profilul afacerii KazMunaiGas in ciuda faptului ca TRG are un rating mai mic.

Achizitia a 75% din Rompetrol Group va dubla capacitatea de rafinare a companiei din Kazahstan si ii va permite accesul direct la pietele de distributie, incluzand 630 de benzinarii ale TRG in sapte tari europene (incluzand Franta, Romania, Moldova si Bulgaria).

Potrivit Fitch, capacitatea de rafinare a TRG este de patru milioane de tone si capacitatea de distributie depaseste sapte milioane de tone anual. Potrivit Fitch, KMG priveste aceasta achizitie ca pe o platforma de dezvoltare in regiunea mediterano-europeana.

Conform NewsIn, Standard & Poor's a confirmase anterior, mai precis marti, ratingul "BBB-" pentru creditele pe termen lung companiei petroliere KazMunaiGas din Kazahstan, cu o perspectiva stabila. Achizitia Rompetrol este vazuta ca mijloc de diversificare a afacerilor pentru KMG si de dublare a capacitatii de rafinare.

S&P mai mentiona ca pretul KMG este ridicat comparativ cu profitul brut al companiei din Kazahstan.

Analistii S&P considera ca avand sprijinul statului kazah, grupul KMG nu va fi supus riscurilor institutionale in regimul foarte centralizat di Kazahstan. Nici infiintarea in 2006 a holdingului Samruk, detinut in intregime de stat, nu este vazuta ca o amenintare la sustinearea pe care guvernul o acorda KMG.