Castigul salarial mediu net a atins in luna iulie a acestui an valoarea de 1040 lei, in crestere cu 1,7% (17 lei) fata de luna anterioara a anului in curs si cu 23,5% comparativ cu luna similara a anului trecut, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica.

Desi in scadere cu 15,6% fata de luna precedenta, cele mai mari castiguri salariale s-au mentinut in activitatile de intermedieri financiare (2963 lei). La polul opus, cele mai mici salarii se constata in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (608 lei).

Castigul salarial real (calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum) a crescut in luna iulie a acestui an cu 1,4% fata de luna precedenta a anului in curs si cu 18,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

Fata de luna anterioara, cresterile salariale s-au datorat in principal, acordarii de prime (inclusiv a primelor de vacanta), indexarilor, negocierilor salariale sau realizarii unei productii mai mari. Cele mai mari cresteri salariale (16,2%) s-au inregistrat in industria hidrocarburilor si serviciilor anexe.

Pe de alta parte, scaderile salariale au fost determinate de acordarea de prime si sume din profitul net in luna iunie sau de realizarea unei productii mai mici. Cele mai accentuate scaderi salariale (15,6%) s-au inregistrat in domeniul intermedierilor financiare.

Amintim ca in luna iunie a anului in curs, cele mai mari salarii au fost in domeniul intermedierilor financiare, unde valoarea salariului mediu net a fost de 3509 lei.