Autoritatile britanice sunt hotarate sa faca mult mai dificil accesul muncitorilor calificati din tarile care nu fac parte din UE pe piata muncii din Marea Britanie.

Premierul Gordon Brown urmeaza sa anunte aceasta decizie luni, in cadrul unui discurs sustinut la un Congres al sindicatelor, scrie presa internationala.

Masura presupune ca fiecare muncitor calificat trebuie sa aiba cunostinte foarte bune de limba engleza ca sa i se permita sa lucreze in Anglia.

In acelasi timp, Brown promite 500 000 de noi locuri de munca exclusiv pentru britanici. "Vom avea un loc de munca in tara pentru fiecare britanic", arata un comunicat al cabinetului premierului.

In acelasi timp, ministrul de Interne britanic, Jacqui Smith, a declarat la BBC ca una dintre modalitatile prin care imigrantii se pot integra mai repede este “sa ne asiguram ca cei care vin in Marea Britanie sunt in stare sa vorbeasca engleza”. Pentru moment, masura va fi aplicata doar muncitorilor cu “inalta calificare”, a adaugat ministrul.

Potrivit presei internationale, decizia ar face imposibil accesul pe piata muncii din acesta tara a circa 35 000 de persoane care isi doresc sa munceasca si sa se stabileasca in Anglia.

Guvernul britanic estimeaza ca circa 35 000 din cei 95 000 de muncitori care s-au dus in Anglia anul trecut nu vorbesc engleza.

Obligativitatea ca muncitorii imigranti sa stie engleza nu poate fi aplicata si pentru cei care vin din statele Uniunii Europene in Marea Britanie din cauza regulilor privind accesul liber pe piata muncii in cadrul UE.