Autoritatile din orasul german Bohmte adopta o strategie originala pentru a-i determina pe participantii la trafic, atat automobilisti cat si pietoni, sa faca tot posibilul sa evite accidentele.

Semafoarele sunt desfiintate incepand de joi iar toti cei aflati in trafic trebuie sa fie cu ochii in patru pentru ca nu vor mai fi ghidati de culoarea rosie sau verde a semaforului si nici de indicatoarele „Stop”.

Astfel, cele 13 500 de autoturisme care tranziteaza zilnic orasul vor sta fata in fata cu pietonii, intr-un „spatiu comun”, dupa cum spun initiatorii actiunii.

Scopul acestui experiment este, paradoxal, reducerea semnificativa a numarului accidentelor rutiere.

Ideea apartine unui inginer olandez, Hans Monderman, si este agreata de Uniunea Europeana care aloca 1,2 milioane de euro pentru desfiintarea traditionalelor semafoare de dirijare a traficului, scrie Corriere della Sera, in editia electronica.

La baza ideii sta conceptul de spatiu comun, in care pietonii, ciclistii si automobilistii sunt pusi pe acelasi plan si trebuie sa devina cetateni responsabili. In lipsa semafoarelor toti sunt obligati sa conduca mult mai atent si sa observe comportamentul celorlalti participanti in trafic.

Acest test a fost aplicat cu succes si in orasul olandez Drachten.