In exclusivitate pentru Deutsche Welle, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a raspuns acuzatiilor venite din partea ministrului Justitiei la adresa expertilor Comisiei si a raportului intocmit in iunie.

Ministrul Tudor Chiuariu afirmase marti, cu prilejul vizitei sale la Bruxelles, ca activitatea DNA in combaterea coruptiei nu este atat de semnificativa asa cum a aparut in raportul Comisiei Europene din iunie, afirmand ca: „Nu se putea ca intr-o zi sau intr-o jumatate de zi sau intr-o saptamana sa evaluezi intreaga activitate a unui parchet sau a mai multor institutii”.

Rapoartele Comisiei sunt relevante pentru DNA

Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene:

„Uitandu-ne la reactiile Guvernului (roman, n. r.) si la reactiile statelor membre ale Uniunii Europene pentru a vedea relevanta raportului, cred ca am reusit sa producem rapoarte riguroase, bazandu-ne pe situatia din teren si mai ales lucrand cu fiecare guvern pentru imbunatatirea situatiei.

Cred ca este de observat ca ambele guverne (atat cel de dinaintea iesirii PD-ului de la guvernare cat si cel PNL-UDMR) au salutat Rapoartele Comisiei Europene, si cred ca am avut o buna cooperare cu aceste doua guverne pentru a indeplini obiectivele fixate”.

Pe de alta parte, exista un raport al Consiliului Superior al Magistraturii care este, „infricosator” in opinia ministrului justitiei, si care se refera la activitatea DNA. Cum se impaca acest raport cu cel al Comisiei?

Raportul „infricosator” nu inspaimanta pe nimeni la Bruxelles

Mark Gray: „Nu am sa comentez rapoartele care vor veni din Romania sau din Bulgaria. Ceea ce pot spune este ca intreprindem aceste peer reviews (misiuni de evaluare, n. r.), apoi ne facem propria noastra munca, verificam documentele trimise de Guvern, dar, mai ales, avem sursele noastre independente.

Asa ca, in momentul cand producem rapoartele noastre, in fapt aducem intreaga expertiza a mai multor parti, dupa care vedem, ce luam din ele si ce lasam deoparte.

Mai departe, cu privire la constatarile Comisiei, aceasta nu ascunde niciodata faptul ca sunt domenii pe care guvernul trebuie sa le imbunatateasca (...) Nu am de gand sa raspund la intrebarea daca anumite dosare au fost ascunse sau nu. Noi analizam fapte, apoi subliniem ceea ce trebuie facut si propunem guvernului unde sa intervina.”

Tudor Chiuariu, in aceeasi declaratie de la Bruxelles, a sustinut ca DNA s-a transformat intr-o arma politica, dand de inteles ca a devenit inutil.

Infiintarea DNA este importanta

Mark Gray: „Noi spunem ca infiintarea DNA este importanta, ca este un pas inainte, dar in acelasi timp, am spus, judecam oamenii dupa rezultate. Lucram cu guvernul pentru a obtine rezultate si nu avem de gand sa intram in controverse publice cu un anume ministru. Lucram cu primul-ministru si cu guvernul ca sa ne asiguram ca schimbarile pe care vrem sa le vedem sunt intreprinse.”

Comisia Europeana pare din ce in ce mai nelinistita de situatia creata in justitie dupa ultimele evenimente inregistrate la Bucuresti. In opinia lui Mark Gray, necesitatea unui plan de actiune in octombrie se sustine acum mai mult ca oricand.