Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transmis vineri, 21 septembrie, catre Comisia Europeana, spre aprobare, primele proiecte de infrastructura de mediu, care pot beneficia de finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu, Axa Prioritara 1 „Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata ”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Proiectele vizeaza extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetele Cluj-Salaj si Giurgiu, valoarea acestora depasind 250 milioane de euro.

Potrivit informatiilor ministerului, valoarea investitiei pentru proiectul zonal Cluj-Salaj este de aproximativ 197 de milioane euro. Proiectul urmareste ca aproximativ 525 000 locuitori din localitatile Cluj Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Simleu Silvaniei, Jiubou, Cehu Silvaniei sa beneficieze de servicii de apa si canalizare mai bune. Finalizarea investitiei este estimata pentru anul 2013.

In privinta proiectului din judetul Giurgiu, valoaea acestuia este de circa 72 de milioane euro, iar populatia beneficiara este de aproximativ 87 000 de locuitori, din localitatile Giurgiu, Bolintin Vale si Mihailesti. Finalizarea investitiei este, de asemenea, estimata pentru anul 2013.

Din fondurile europene alocate POS Mediu, sectorul apa/apa uzata va beneficia de cea mai mare finantare, respectiv 60%. Investitiile au in vedere extinderea/modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea/modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare.

Pentru acest sector vor fi finantate proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional / judetean.

POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operationale din punct de vedere al alocarii financiare (aproximativ 5,4 miliarde de euro) si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu.

Programul este co-finantat de Uniunea Europeana, prin doua fonduri, Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), aproximativ 4,5 miliarde Euro, la care se adauga si cofinantarea nationala de aproximativ un miliard Euro.