Criza financiara care a produs haos pe pietele mondiale in ultimele luni nu s-a incheiat, iar impactul sau se va simti cel mai puternic anul viitor, avertizeaza Fondul Monetar International (FMI)..

"Sistemul financiar mondial a trecut printr-un test important si acesta inca nu s-a terminat", a declarat Jaime Caruana, directorul departamentului monetar si de piete de capital al FMI, citat de AFP.

Caruana considera ca la originea crizei se afla relaxarea conditiilor de creditare pe mai multe piete din lume, mai ales pe piata americana a creditelor ipotecare.El a insa refuzat sa dea un pronostic despre durata acestui fenomen.

FMI a anuntat ca va revizui previziunile pe care le facuse pentru anul 2008 mai ales in SUA, dar si in Europa, in urma crizei de pe pietele financiare.

In acelasi timp, seful FMI, Rodrigo Rato, considera insa ca impactul crizei de pe pietele financiare mondiale va fi simtit si anul viitor, iar Statele Unite vor fi cele mai afectate, scrie Reuters.

Potrivit acestuia, cresterea economica mondiala se va mentine cel mai probabil si in 2008, dar exista riscul de incetinire a dezvoltarii economice, cu cat criza de pe pietele financiare va persista mai mult.

In materie de politica monetara, FMI considera ca strategiile bancilor centrale sunt optime si anunta ca le va sprijini in continuare.