Cea mai de amploare reuniune la nivel inalt pe tema schimbarilor climatice, convocata de secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a incheiat, luni noaptea, la New York.

Liderii mondiali din 150 de tari, intre care 80 de sefi de state si guverne, au convenit ca este nevoie de un efort global pentru a fi inlaturate rapid efectele schimbarilor climatice, tot mai vizibile in ultima perioada, scrie presa internationala de marti.

Ban Ki-moon a declarat in conferinta de presa de dupa reuniune ca se asteapta progrese in acest sens la conferinta internationala din decembrie, ce va avea loc pe insula indoneziana Bali.

"Am asteptat un raspuns clar din partea liderilor lumii in sensul unui progres decisiv, la conferinta internationala de la Bali. A fost un semnal politic puternic ca trebuie sa lasam deoparte trecutul si sa actionam decisiv", a spus Ban Ki-moon.

El a cerut responsabilitate din partea liderilor prezenti pentru combaterea efectelor incalzirii globale.

Liderii tarilor europene au lansat un apel pentru reducerea la jumatate a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in anul 2050.

Presedintele american George W. Bush nu a participat la reuniune, dar secretarul de stat american Condoleezza Rice, a declarat ca SUA iau in serios schimbarile climatice.

Oamenii cer actiuni imediate

Potrivit unui sondaj BBC, realizat in 21 de tari, majoritatea populatiei globului considera ca se impune luarea unor masuri rapide, in anii urmatori, pentru combaterea fenomenului de incalzire globala.

Marea majoritate a celor chestionati, 79%, crede ca omul prin activitatile sale, indeosebi industria si transporturile, este vinovat de incalzirea globala.

73% dintre respondenti spun ca este necesara semnarea unui acord pentru reducerea emisiilor cu efect de sera la nivel mondial care sa cuprinda mai ales statele dezvoltate.