Franta, Spania si Germania sunt tarile care au atras anul trecut cei mai multi bani din fonduri europene, fermierii francezi primind cele mai multe finantari pe agricultura, in timp ce Spania si Italia conduc in topul tarilor cu cele mai multe proiecte mari pe infrastructura, titreaza publicatia electronica EUobserver.

Potrivit raportului financiar privind alocarea bugetului Uniunii Europene pe anul trecut, decalajul dintre vechile state membre UE si membrii mai noi ai blocului comunitar s-a redus. Cele 10 state, care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, au absorbit 11,5 miliarde euro, aproape de doua ori mai multe fonduri decat in anul aderarii.

Franta a obtinut cele mai mari finantari pe agricultura, respectiv 20,3% din totalul fondurilor pe agricultura, urmata de Spania (13,4%) si Germania (13,2%).

Spania se afla in topul clasamentului tarilor care au primit cei mai multi bani din fonduri structurale pentru proiectele mari de investitii (17,8%), fiind urmata de Italia, care a primit 14% din aceste fonduri si respective Germania cu 13,6%.

Cele 10 state care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004, au atras impreuna fonduri europene in valoare de 11,5 miliarde euro, circa 12% din totalul cheltuielilor UE. Valoarea finantarilor atrase anul trecut reprezinta aproape dublul finantarilor obtinute in anul aderarii.

Statele cu cea mai mare populatie au atras cele mai multe fonduri

La fel ca si in cazul vechilor tari membre UE, in randul noilor state membre, principalii beneficiari de fonduri europene au fost tarile cu cea mai mare populatie, respectiv Polonia (5,3 miliarde euro, comparativ cu 1,3 miliarde euro in 2005), Ungaria (1,8 miliarde euro) si Republica Ceha (1,3 miliarde euro).

Dalia Grybauskaite, comisarul european pentru Buget, a atentionat ca pana la sfarsitul acestui an, noile state membre risca sa piarda o parte din banii europeni alocati daca nu au reusit sa-i cheltuiasca in cei doi ani de la alocare.

In perioada 2004-2006, Malta, Slovenia si Ungaria au avut cele mai bune rezultate in privinta cheltuirii banilor alocati, la polul opus sitandu-se Cipru, Letonia si Republica Ceha.