Romania va participa pentru prima data la festivalul Europalia, care va avea loc la Bruxelles in perioada 3 octombrie 2007- 3 februarie 2008. Europalia, manifestare organizata odata la doi ani, este festivalul de cea mai mare anvergura din Bruxelles, informeaza un comunicat de presa transmis de ICR.

La fiecare doi ani Europalia invita cate o tara partenera care prezinta varful creatiei sale artistice si performantei creative intr-o serie de expozitii si evenimente. Printre tarile recent participante se numara Rusia, Bulgaria, Italia.

Anul acesta, pentru celebrarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Europalia a invitat cele 27 de state membre, care, impreuna, sa ofere o imagine globala a istoriei si contemporaneitatii artei europene.

Romania se afla in prim planul editiei Europalia Europa 2007. Astfel, concertul de deschidere este oferit de Romania si Bulgaria, prin Filarmonica George Enescu si Corul Mixt al Radioului Bulgar sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.

Concertul de Gala va avea loc miercuri, 3 octombrie, la Palais des Beaux Arts in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a membrilor familiei regale, a presedintelui Comisiei Europene, Emanuel Barosso, a presedintelui bulgar, Georgi Parvanov, precum si a unor inalti demnitari europeni.

Programul comun al Europalia mai cuprinde, ca elemente romanesti, participarea cu lucrari la expozitia principala “Le Grand Atelier” si cele patru expozitii conexe acesteia.

De asemenea, in cadrul programului comun, Romania participa la programul Agorafolly, care reuneste 27 de tineri artisti plastici europeni, fiecare avand libertatea sa creeze o opera temporara urbana intr-un spatiu public din Bruxelles, prin artistul roman Virgil Scripcariu.

Artistul roman Dan Puric este prezent in filmul documentar "27x27x27", produs in cadrul Festivalului Europalia, film care exploreaza contributiile marilor artisti la cultura comuna a continentului.

In cadrul festivalului, Romania va mai fi prezenta prin urmatoarele spectacole :

Muzica:

  • Concert de jazz sustinut de Anca Parghel la : Music Village (19 decembrie, orele 21.00), Eglise de la Saint Trinite (20 Decembrie, orele 20.00) si Bek-huis Lovenjoel (21 decembrie, orele 20.00).
  • Florin Niculescu, violin, alaturi de Peter Beets, Jean-Philippe Viret, Bruno Ziarelli, Martin Taylor, 12 ianuarie, orele 21.00, Music Village
  • Harry Tavitian, pian, in duo cu Anatoly Vapirov, sax, 7 noiembrie, orele 20.00, Music Village
  • Garbis Dedeian - sax - quartet (9 decembrie), cu: Petriaa Andrei, Pedro Negrescu, Dinu Simon, orele 21.00, Music Village

    Teatru:
  • Spectacol de teatru oferit de teatrul Radu Stanca din Sibiu cu piesa “Electra”, in perioada 13 -15.11.2007, la Teatrul 140, co-productie: Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman, Europalia, Teatrul 140

    Film:
  • Ciclul de film romanesc (4-14 octombrie, Bruxelles si Anvers) care include proiectii de film romanesc si o serie de master-classes oferite pentru studentii de cinematografie de artisti romani prezenti in festival; co-productie: Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman, Europalia.

    Prezenta Romaniei la acest festival a fost asigurata de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman si Centrul Roman de Informare de la Bruxelles.
    Pentru mai multe informatii privind Festivalul Europalia accesati www.europalia.eu .