Un vulcan a erupt, duminica, pe o mica insula din Marea Rosie, situata in largul coastelor Yemenului, aruncand lava si cenusa la sute de metri in aer. Cel putin patru militari au murit arsi de lava fierbinte revarsata din craterul activ, iar alti patru sunt inca dati disparuti, au anuntat soldatii evacuati de pe insula, citati de AFP.

„Un grup de opt militari au fost surprinsi de eruptie. Patru dintre ei au murit, iar trei insa sunt dati disparuti. Un alt soldat a fost gasit in viata, dar intr-o stare grava de sanatate”, a declarat un responsabil militar yemen.

Eruptia a avut loc pe insula Jazirt Mount al-Tair, situata la circa 140 de kilometri de Yemen. Pe insula nu traieste populatie civila, dar aceasta gazduieste mai multe instalatii militare. Un numar de 49 de soldati, aflati in misiune pe insula, au fost evacuati dintr-o garnizoana militara.

Potrivit agentiei SABA, alte noua persoane au disparut, dupa ce, in urma eruptiei, au fost aruncate in mare. Marina canadiana a demarat deja o operatiune de salvare in regiune, solicitand unei nave aflate sub pavilion canadian, membra a flotei NATO, sa cerceteze zona.

„Fregata HCMS Toronto efectuaeaza in acest moment o operatiune de cautare si salvare la cererea gardei de coasta a Yemenului pentru a gasi persianele disparute in larg ca urmare a eruptiei vulcanice produse duminica” se precizeaza intr-un comunicat al armatei canadiene.

Ministrul Petrolului din Yemen, Khaled Mahfoudh Bahah, a declarat ca mai multe cutremure au fost resimtite duminica pe insula, provocand eruptia.

Pe Jabal al-Tair, o insula de numai patru kilometri patrati, se afla unul dintre vulcanii activi din partea cea mai de sud a Marii Rosii, iar ultima eruptie dateaza din 1883.