Junta militara din Myanmar a eliberat, miercuri, 80 de calugari budisti arestati in timpul protestelor antiguvernamentale de saptamana trecuta, a declarat unul dintre monahii eliberati, citat de Reuters. Potrivit acestuia, 79 de frati ai sai s-au intors la manastirea Mingala Yama, din Yangon, imediat dupa miezul noptii.

Alti 16, din cei 96 de calugari arestati in timpul unui raid la manastire, urmeaza sa fie eliberati in curand. In timpul celui mai important protest antiguvernamental din ultimii 20 de ani, cateva sute de calugari budisti au fost arestati in raiduri similare la alte 15 manastiri din regiune.

Barbatul a povestit ca au fost tinuti intr-un fost institut tehnic al guvernului, dintr-un cartier din nordul orasului Yangon, si ca au fost suspusi abuzurilor verbale, dar nu si fizice. El a adaugat ca detinutii primeau doua mese pe zi.

"Am fost obligati sa purtam haine civile in timpul interogatoriilor. Ne-au interogat zi si noapte, dar ni s-au dat doua mese pe zi", a explicat el.

Persoane care au asistat la raidurile din manastiri sustin ca monahii au fost bruscati si loviti pentru a fi urcati in vehiculele fortelor de ordine.

UE inaspreste sanctiunile impotriva regimul de la Myanmar

Uniunea Europeana a hotarat, miercuri, sa adopta sanctiuni mai dure impotriva statului Myanmar, dupa reprimarea violenta a protestelor de saptamana trecuta. Potrivit unui oficial UE, "sanctiunile existente vor fi sporite, pe listele cu persoanele vizate fiind introduse nume suplimentare".

Noul plan de sanctiuni va intra in vigoare dupa ce va primi aprobarea ministrilor de Externe, la jumatatea lunii octombrie.

Expertii Comisiei Europene vor adopta si alte posibile masuri impotriva liderilor regimului din Myanmar.

Si Statele Unite au anuntat noi sanctiuni impotriva regimului de la Yangon. Presedintele George W. Bush a interzis eliberarea vizelor pentru liderii guvernului militar din Myanmar si pentru sustinatorii lor financiarim si a denuntat "regimul de teama" din acest stat.