Duminica, 7 octombrie, se implineste un an de la moartea jurnalistei de la publicatia "Novaia Gazeta", Anna Politkovskaia. Potrivit Reuters, activistii pentru drepturile omului pregatesc o serie de evenimente, la Moscova si in alte orase de pe glob, in incercarea de a-l determina pe presedintele rus Vladimir Putin sa continue ancheta in acest caz.

Potrivit postului de radio Eho Moskvi, simpatizantii fostului premier rus, Mihail Kasianov, se vor aduna, in jurul orei Moscovei, 13:00, in parcul Novopuskinsk din capitala rusa, pentru a-i aduce un omagiu jurnalistei.

Membrii Frontului Civic Unit vor organiza un miting, in jurul orei 15:00, langa accesul in statia de metrou "Strada Anul 1905". O serie de actiuni de omagiere a jurnalistei Anna Politkovskaia se vor desfasura in mai multe orase din Rusia, precum si din strainatate. Evenimente similare sunt prevazute la New York, Paris sau Roma.

Anna Politkovskaia era cunoscuta pentru criticile acide formulate la adresa presedintelui Vladimir Putin. Ea a fost impuscata mortal pe data de 7 octombrie 2006, in liftul cladirii in care locuia, chiar in ziua in care presedintele rus isi sarbatorea aniversarea.

In primavara anului trecut, Politkovskaia publicase "Rusia in viziunea lui Putin", o carte foarte bine primita de critica din strainatate, in care il acuza pe presedintele rus de faptul ca ingradeste libertatile civile si nu poate scapa de trecutul sau de agent KGB.

"Nu-mi place de el din cauza cinismului, rasismului si minciunilor sale, din cauza masacrului unor nevinovati, petrecut in primul sau mandat", scria jurnalista.

Asasinatul a starnit ingrijorarea pe plan international cu privire la libertatea presei din Rusia.

Procurorul-general al Rusiei, Iuri Ceaika, a anuntat in august arestarea a zece suspecti, sugerand ca jurnalista a fost ucisa de o grupare de crima organizata, din care fac parte fosti si actuali agenti ai fortelor de ordine. Insa, pana in prezent, nici o persoana nu a fost inculpata pentru asasinarea ei.