Zilele acestea, presedintele Vladimir Putin va semna decretul de numire a fostului premier Mihail Frandkov in fruntea Serviciului de spionaj extern (SVR), al carui director, Serghei Lebedev, a fost mutat in structurile CSI, pe postul de secretar executiv al Comunitatii Statelor Independente.

Dupa aceasta „rocada”, comenteaza cotidianul Vremia Novosti, politica externa a Rusiei va capata ceva din „coloratura” departamentelor de informatii, si, invers, spionajul va dobandi o nuanta politica.

Oficial, SVR are datoria de a pune la dispozitia sefului statului, parlamentului si guvernului informatii detaliate „necesare adoptarii unor decizii adecvate in domenii politic, economic, militaro-strategic, tehnico-stiintific si ecologic; de a asigura cadrul optim realizarii cu succes a politicii Federatiei ruse in sfera securitatii; de a contribui la dezvoltarea economica a tarii, la progresul ei tehnico-stiintific”.

In activitatea lui, orice director SVR poate apela, conform legii, „la metode si mijloace cuvenite si mai putin cuvenite”.

In general, notaeaza Vremia Novosti, politicienii au avut cuvinte de apreciere la adresa lui Fradkov si a promovarii lui in functie.

Cei contactati de cotidian au subliniat ca „pe Fradkov il stie toata lumea”, „s-a evidentiat ca un om plin de tact si cu stapanire de sine”, „un om educat”, „care si-a format o viziune completa a ceea ce inseamna relatiile cu alte tari”.

Doar vicepresedintele comisiei parlametare de securitate, Ghennadi Gudkov, a estimat ca „locul lui Fradkov nu este la SVR, ci acolo unde este cu adevarat nevoie de un anumit nivel si statut in comunicarea cu alti premieri, cu sefii altor state”.