Negocierile ruso-americane privind instalarea scutului antiracheta in Europa s-au incheiat, vineri, la Moscova, fara nici un rezultat, dupa ce oficialii de la Kremlin au cerut ca proiectul american sa fie "suspendat".

Rusia avertizase anterior Statele Unite ca va pune in aplicare amenintarile privind retragerea din Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza Intermediara (INF), daca Washingtonul va continua procedura de amplasare a unui sistem anti-racheta in estul Europei.

Anuntul a fost facut, vineri, de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dupa o intrevedere cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, si cu secretarul american al apararii, Robert Gates, transmite BBC News..

Putin a subliniat ca va ramane in parte in Tratat, doar daca acesta va fi semnat si de alte tari care si-au dezvoltat in timp acest sistem. Presedintele rus nu a precizat si care sunt aceste state la care face aluzie, insa analistii estimeaza ca el s-a referit la Iran si Coreea de Nord.

Rice si Gates s-au deplasat la Moscova pentru a discuta cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, si cu cel al Apararii, Anatoli Serdiukov, despre problematica stabilitatii strategice, in special despre scutul antiracheta.

Moscova a amenintat anterior ca va reorienta rachetele sale balistice spre Europa, daca Statele Unite vor plasa elemente ale scutului anti-racheta in estul Europei. Washingtonul sustine insa ca are nevoie de acest sistem pentru a se apara de posibile atacuri din partea Iranului.

"Am spus foarte clar faptul ca avem nevoie de pozitii in Cehia si Polonia, iar scopul nostru este sa aratam Moscovei ca nu are pentru ce sa-si faca griji", a declarat seful diplomatiei americane la bordul avionului cu care a mers la Moscova, precizand ca Statele Unite sunt dispuse sa ia in calcul o cooperare cu Rusia in acest sens.

Tratatul INF dateaza inca din timpul razboiului rece, iar semnarea lui a condus la eliminarea a aproximativ 3000 de rachete rusesti si americane.