Turcia si-a rechemat joi ambasadorul in Statele Unite si a amenintat partea americana cu repercursiuni, dupa ce Comitetul pentru afaceri externe din Camera Reprezentantilor de la Washington a adoptat un text in care numeste "genocid" masacrarea armenilor de catre Imperiul Otoman, in perioada 1915-1917, a anuntat CNN.

Documentul a fost adoptat miercuri cu 27 de voturi pentru si 21 impotriva. Administratia americana, in frunte cu presedintele George W. Bush, avertizasera ca un vot in favoarea documentului ar ameninta viitorul relatiilor cu Turcia.

Turcia, care este membru al NATO si un aliat cheie al Statelor Unite in razboiul impotriva terorismului, accepta faptul ca armenii au fost ucisi, insa sustine ca a fost un masacru intr-o perioada haotica si nu o campanie organizata de genocid.

Camera Reprezentantilor ar putea vota documentul in sedinta sa de vineri. Consilierul pe politica externa al premierului turc, Egemen Bagis, a declarat ca, daca textul este adoptat si de camera, "consecintele nu vor fi placute", adaugand: "va pot asigura ca Turcia poate sa joace dur".

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat nu a putut sa confirme informatia legata de rechemarea ambasadorului Nabi Sensoy, afirmnad ca "oamenii sunt chemati uneori acasa pentru consultari, altadata sunt chemati pentru alte motive".

Liderii democrati afirmasera ca, in cazul in care documentul trece de Comitetul pentru afaceri externe, intentioneaza sa-l supuna dezbaterii in Camera.

Comitetul pentru afaceri externe a adoptat documentul in ciuda avertismentelor lansate de Turcia si a ostilitatii administratiei Bush. Presedintele turc Abdullah Gul a calificat drept "inacceptabil" textul votat de comitetul american, in timp ce Departamentul de Stat si-a exprimat „deceptia” fata de adoptarea documentului.

Aceasta rezolutie nu poate decat "sa afecteze relatiile dintre Statele Unite si Turcia si interesele americane din Europa si Orientul Mijlociu", a subliniat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack.

Presedintele american George W. Bush ceruse, miercuri, Congresului sa nu voteze o rezolutie ce declara "genocid" masacrarea armenilor de catre Imperiul Otoman, a anuntat postul BBC. "Aceasta rezolutie nu este raspunsul corect la aceste ucideri in masa istorice", a afirmat liderul de la Casa Alba inainte cu cateva ore de votul Comitetului pentru afaceri externe din Camera Reprezentantilor.

Bush a declarat ca adoptarea rezolutiei ar face "mult rau" relatiilor dintre SUA si Turcia.

Declaratiile presedintelui George W. Bush au venit la doar cateva ore dupa ce Turcia a amenintat Statele Unite cu intreruperea cooperarii militare dintre cele doua tari, daca Washingtonul va recunoaste genocidul impotriva armenilor din 1915.

Potrivit Armeniei, masacrul impotriva populatiilor armene s-a soldat cu uciderea a peste 1,5 milion de persoane in perioada 1915-1917.