Mii de calatori germani au evitat vineri garile, dupa ce mecanicii de locomotiva din sindicatul GDL al Companiei de Cai Ferate din Germania au declansat, incepand de joi, o greva de o zi pe liniile regionale. Angajatiii solicita Guvernului de la Berlin majorari salariale si reducerea timpului de munca, aceasta fiind cea de-a doua actiune de protest in decurs de o saptamana, relateaza AP.

Aproximativ jumatate din trenurile de pasageri din Berlin, Munchen si Hamburg, precum si din estul Germaniei au ramas in gari, majoritatea calatorilor fiind obligati sa utilizeze autobuzele sau autovehiculele personale.

GDL, sindicat ce reprezinta aproximativ 34.000 membrii, sustine ca mecanicii de tren de la Deutsche Bahn sunt platiti mai prost comparativ cu omologii lor din Europa.

Sindicatul a respins deja acordul salarial convenit de conducerea Deutsche Bahn cu celelalte doua sindicate ale lucratorilor de la compania de cai ferate Transnet si DBGA, care reprezinta majoritatea personalului, acord care prevede o majorare salariala de 4,5 procente. Ei solicita pentru mecanicii de tren o majorare a salariilor cu 31 de procente.

Vinerea trecuta, GDL a declansat o greva de protest intre orele 08.00 -11.00 pe liniile regionale si locale, insa conducerea companiei a reusit sa asigure circulatia a doua treimi din cele 750 de trenuri de lunga distanta si a aproape jumatate din cele 19.000 de trenuri regionale.

Deutsche Bahn este cea mai mare companie de cai ferate din Europa. Societatea transporta zilnic aproximativ cinci milioane de pasageri cu 28.000 de trenuri.