Parlamentul turc a aprobat miercuri cererea guvernului de a permite desfasurarea de operatiuni militare in nordul Irakului impotriva bazelor rebelilor kurzi. Proiectul de lege a fost votat de o majoritate covarsitoare in Legislativul de la Ankara, relateaza Reuters.

Premierul Tayyip Erdogan a minimalizat posibilitatea unei ofensive iminente, dar aprobarea Parlamentului reprezinta baza legala pentru a permite celei de-a doua mari armate a NATO sa traverseze regiunea muntoasa imediat ce este pregatita.

Anterior, presedintele irakian, Jalal Talabani, a cerut Turciei sa nu lanseze un atac impotriva rebelilor kurzi din Irak, noteaza Rador. El a precizat ca Bagdadul este gata sa conlucreze cu Ankara si cu Washingtonul pentru a-i impiedica pe rebelii kurzi sa mai lanseze atacuri impotriva Turciei din nordul Irakului.

Talabani a declarat ca Irakul doreste ca aceasta criza sa fie solutionata pe cale pasnica si le-a cerut insurgentilor kurzi sa depuna armele.

Turcia ii acuza pe rebelii kurzi din Irak ca pun la cale atentate impotriva teritoriului sau.

Guvernul de la Ankara a cerut luni autorizatia Parlamentului pentru o eventuala incursiune armata in Kurdistanul irakian. In opinia lor, aceasta regiune adaposteste baze ale rebelilor separatisti.

Casa Alba a recomandat Turciei sa evite orice actiune militara impotriva rebelilor kurzi, care ar putea duce la destabilizarea Irakului.