O situatie tensionata s-a produs intre Beijing si Washington, dupa ce oficialii chinezi au anuntat ca l-au convocat pe ambasadorul Statelor Unite in China pentru a protesta fata de acordarea unei inalte distinctii civile americane liderului spiritual tibetan Dalai Lama, noteaza AP.

„Onoarea acordata de SUA constituie o ingerinta in politica interna a Chinei si a ranit profund sentimentele poporului chinez. De asemenea, a subminat grav relatiile dintre China si SUA”, a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, Liu Jianchao.

El a adaugat ca "ministrul de externe chinez Yang Jiechi l-a convocat pe ambasadorul Clark Randt pentru a protesta ferm in numele guvernului chinez" impotriva onorurilor acordate liderului spiritual la Washington.

Presedintele George W. Bush a primit marti vizita lui Dalai Lama si a aparut pentru prima data in public alaturi de acesta, miercuri, cand Congresul i-a acordat liderului tibetan cea mai inalta distinctie civila americana pentru a onora un „simbol universal al pacii si tolerantei”. In cadrul ceremoniei, Bush a cerut Beijingului sa initieze un dialog cu Dalai Lama.