Potrivit unor martori, incidentul a avut accente de „comedie noire”. In timp ce victima, pitita dupa un dulap, incasa lovitura dupa lovitura, o fata prezenta in incapere era agatata in spatele agresorului, intr-o incercare zadarnica de a-l imobiliza, iar o alta tipa isteric dupa ajutor.

In final, victima, plina de sange si cu nasul spart, a ajuns la IML, pentru a-si scoate certificat medico-legal.

Ceea ce s-a intamplat joi seara la TVR nu este, din pacate, un simplu incident izolat si, poate, amuzant. Acesta a fost de fapt apogeul unor tensiuni generate de interventia politica in scandalul filmului „Spaga pentru Remes”.

Unul dintre protagonistii bataii, reporterul acreditat la guvern, este exact cel care a sesizat Comisia de etica a TVR pentru faptul ca Rodica Culcer a aprobat difuzarea imaginilor care-l compromiteau pe demnitarul liberal. Este foarte probabil ca omul astepta o recompensa, dupa ce si-a dovedit astfel fidelitatea fata de executiv.

Numai ca, surpriza, la conducerea nou-infiintatului departament de stiri a fost numita Madalina Radulescu, fosta sefa a corespondentilor, ea insasi un personaj controversat in interiorul TVR.

Toata aceasta cabala damboviteana, stropita cu cateva picaturi de sange, arata ca cea mai buna solutie pentru contribuabilii romani ar fi ca primul canal al televiziunii publice sa fie, cel putin temporar, desfiintat. Sa nu fiu inteles gresit: dintre toate televiziunile, de departe cea mai buna echipa specializata pe probleme politice este la TVR.

Dar este imposibil sa lucrezi intr-un mod profesionist, atunci cand stai cu teama ca orice parlamentar suparat poate sa-ti faca viata un calvar. In 17 ani, TVR nu a reusit sa devina o televiziune publica, ci doar fieful politicienilor romani. Fiecare partid se considera indreptatit sa detina, in functie de ponderea parlamentara, propria zona de influenta.

De la premierul Tariceanu, care da lectii de deontologie celor de la Jurnal, la deputatul minoritatii rrome, care vrea sa fie mediatizat in emisiunea dedicata celor pe care-i reprezinta in parlament, toti politicienii vor cateva minute de publicitate gratuita.

Conducerea TVR s-a schimbat de trei ori in tot atatia ani. Fiecare presedinte-director general a dorit sa-si impuna propria

linie politica. De fiecare data, in redactia de stiri - principala zona de interes pentru politiceini - s-au produs modificari.

Interesant este si faptul ca, in perioada in care la conducerea TVR s-a aflat liberalul Tudor Giurgiu, cei de la PNL au incercat sa racoleze jurnalisti din mass-media privata pentru a-i aduce in locul Rodicai Culcer. Nu au reusit, pentru ca nimeni nu-si dorea sa ajunga in acest cuib de viespi.

Nu contest utilitatea unui canal de nisa, precum TVR Cultural. Dar pur si simplu nu mai sunt de acord sa platesc nu stiu cate zeci de mii de lei pe luna pentru TVR 1, o televiziune care mai exista doar pentru a face publicitate tristelor figuri din politica romaneasca.