Parlamentul de la Sofia a respins, marti, motiunea de cenzura depusa impotriva guvernului socialist, acuzat de opozitie ca practica o politica deficitara in domeniul educatiei, relateaza AFP. Esecul motiunii intervine in contextul in care cadrele didactice din Bulgaria au intrat in cea de-a cincea saptamana de greva.

Documentul a fost respins cu 160 de voturi "impotriva" si doar 61 "pentru", din totalul de 240, in conditiile in care coalitia aflata la putere in Bulgaria dispune de o larga majoritate in parlament.

Cabinetul premierului Serghei Stanisev se confrunta cu cea mai grava criza postcomunista din domeniul educatiei, considerata de opozitia o consecinta "a incapacitatii guvernului de a efectua reformele necesare".

Sindicatele din educatie solicita o majorare cu 100% a salariilor din sistemul de invatamant secundar, unde venitul mediu lunar se ridica in prezent la 200 de euro. Guvernul refuza insa o asemenea majorare, intrucat ea ar putea duce la cresterea inflatiei, care deja a ajuns in septembrie la nivelul de 13%.

Executivul de la Sofia este supus unor presiuni pentru cresterea nivelului de trai in tara, mai ales ca salariul mediu lunar este de circa 291 de euro, cel mai redus nivel din Uniunea Europeana.