Cadrele didactice bulgare au respins, marti, cea mai noua propunere a guvernului de la Sofia privind o majorare a salariului mediu de pana la 650 leva (330 euro) pe luna. Reprezentantii profesorilor din cele 28 de regiuni ale tarii s-au intalnit pentru a discuta despre aceasta oferta, insa 55% dintre cadrele didactice au respins acordul de 14 puncte.

Propunerea Executivului a fost facuta vinerea trecuta, dupa discutii de peste patru ore cu sindicatele din invatamant. Partile implicate in negocieri au convenit asupra unei cresteri salariale de 41 de euro pentru toti angajatii din sectorul educatiei, incepand cu 1 noiembrie, ceea ce inseamna o marire cu 22,5% a salariului mediu pentru profesori.

Acestia urmau sa fie remunerati cu 650 de leva lunar, iar personalul auxiliar cu 383 de leva. Comitetul national de greva a anuntat insa ca majoritatea profesorilor au respins acordul.

Potrivit Reuters, care citeaza agentiile bulgare de presa, mai putin de 40% dintre cadrele didactice au continuat greva si in cea de-a sasea saptamana.

Sindicatele din invatamant sustin ca Guvernul de la Sofia a economisit peste un miliard de leva (circa 511.000 de euro) incepand cu anul 2004 dupa ce au disponibilizat circa 15.000 de profesori.

Profesorii cer majorarea salariilor cu 25% in lunile octombrie, ianuarie si iulie, fapt ce aproape le-ar dubla venitul lunar. Guvernul bulgar sustine insa ca mai are nevoie de 600 de milioane de leva pentru a raspunde acestor revendicari.