Olanda a planuit sa invadeze Surinamul in 1986, pentru a-l aresta pe dictatorul militar Desi Bouterse, a afirmat fostul premier olandez Ruud Lubbers, citat de BNO News. Fostul oficial a declarat ca Statele Unite au sprijinit acest plan.

Publicatia "De Volkskrant" a relatat ca liderii olandezi au realizat un plan detailat la sfarsitul anului 1986 pentru a-l aresta pe Bouterse, dictatorul care a condus tara sud-americana intre 1980 si 1988. Potrivit planului, Olanda ar fi trimis circa 850 de soldati in Surinam, cu ajutorul Statelor Unite, care urmau sa ofere vapoare, elicoptere si avioane necesare invaziei. Unul dintre obiectivele principale ale infanteristilor marini olandezi era acela de a prelua controlul asupra aeroportului international Paramaribo-Zanderij. O echipa speciala urma sa-l aresteze pe Bouterse, a carui locatie fusese descoperita de agenti americani.

Conform planului, soldatii olandezi trebuiau sa ramana in Surinam cel putin o luna, pana cand securitatea tarii putea fi asigurata.

Guvernul olandez a pus la punct planul invaziei dupa ce a primit o scrisoare de la trei membri ai Executivului din Surinam, intre care premierul Pretaap Radhakishun, care ii cereau lui Lubbers sa intervina si sa-l aresteze pe dictatorul din Paramaribo.

Fostul sef al diplomatiei olandeze, Hans van den Broek, a declarat ca interventia Olandei ar fi trebuit nu doar sa-l inlature de la putere pe Bouterse, ci si sa-i protejeze pe surinamezii olandezi.

BNO News scrie ca, desi zvonuri despre posibila invazie au existat de multi ani, dezvaluirile aparute in "De Volkskrant" sunt primele dovezi concrete ale planurilor de razboi.

Bouterse a condus o dictatura militara intre anii 1980-1988, dupa ce a inlaturat un guvern ales democratic. Recent, el a fost ales presedinte al tarii. In 1999, judecatorii olandezi l-au condamnat in contumacie la 11 ani de inchisoare pentru trafic de cocaina.

Suriname si-a castigat independenta fata de Olanda in 1975.