Curtea de Apel Bucuresti a facut publice motivele pentru care l-a repus in functie pe comisarul Nicolae Dobrin- fostul sef al Politiei Giurgiu - cel care a fost demis in urma unui raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne, scrie cotidianul Adevarul.

Nicolae Dobrin, IPJ GiurgiuFoto: giurgiuveanul.ro

"Indoieli cu privire la existenta faptelor ca si abateri seriose disciplinare", "temeinicirea aplicarii sanctiunii", "prejudiciu de imagine pe plan profesional" si scaderea de venituri care l-a pus pe Nicolae Dobrin in imposibilitatea achitarii ratelor la banca si a taxelor scolare pentru copii sunt motivele pentru care magistratii l-au repus in functie pe seful IPG Giurgiu.

Judecatorii Sectiei de Contencios-Administrativ a Curtii de Apel Bucuresti au motivat ca "din cele 38 de disfunctii constatate initial, doar cu privire la 16 dintre ele s-a retinut ca abateri disciplinare", iar pentru 6 dintre ele doar partial. Totodata, masura luata in cazul sefului IPG Giurgiu, "ii aduce in mod automat un prejudiciu de imagine pe plan profesional, aducand un vot de blam asupra activitatii sale reflectat in opinia publica locala, in relatiile cu subordonatii si cu conducatorii celorlalte autoritati publice locale".

"Pe de alta parte, nu se poate face abstractie de diferenta brusca si substantiala de venituri pe care reclamantul trebuie sa o suporte, cu consecintele firesti pe planul bugetului familiei asa cum acesta a aratat si dovedit, acesta fiind un prejudiciu material viitor si previzibil", au mai spus magistratii.

In fata judecatorilor, comisarul Nicoale Dobrin invocase faptul ca masura luata ii aduce "un prejudiciu material ce consta de lipsirea unor mijloace financiare, cu consecinte pe plan familial, lipsa indemnizatiei de conducere punandu-l in imposibilitatea achitarii unor obligatii lunare, catre banci, catre scoala pentru copii, dar si unul moral intrucat ii afecteaza demnitatea si prestigiul profesional, punandu-l in situatia de a nu-si indeplini mandatul incredintat in vederea atingerii criteriilor de performanta in calitate de sef al IPJ Giurgiu", mai scrie Adevarul.

Un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne arata ca seful IPJ Giurgiu, Nicolae Dobrin, nu a luat masuri in privinta grupurilor infractionale cu potential violent din judet. Retrogradat pe 24 iunie din functie pentru 34 de abateri disciplinare, Nicolae Dobrin a fost reinstalat pe 20 septembrie la sefia IPJ Giurgiu de o instanta care a suspendat ordinul MI pana la judecarea procesului.

Cele mai grave acuzatii care ii sunt aduse sefului IPJ de catre Corpul de Control al MAI sunt acelea ca nu a luat masuri in privinta grupurilor infractionale cu potential violent si ca institutia a avut rezultate slabe in privinta evaziunii fiscale

Demis de Igas, repus pe functie de judecatori. In decembrie 2010, MAI a demarat un control la IPJ Giurgiu. Dupa ce Corpul de Control al ministerului a prezentat concluziile controlului, Consiliul Superior de Disciplina al institutiei a decis ca seful IJP sa fie degradat din functie. In iunie, Ministerul a pus in aplicare decizia consiliului de disciplina.

In iulie 2011, seful IPJ a contestat atat raportul prin care era retrogradat, cat si ordinul MAI prin care era pusa in aplicare masura. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca pana la judecarea pe fond a contestatiei, ordinul MAI sa fie suspendat.

Cine este Comisarul sef Nicolae Dobrin

In CV-ul oficial, Nicolae Dobrin spune ca a absolvit Scoala Militara de Ofiteri Activi - Bucuresti si a inceput carierea de politist in 1981 la Giurgiu, in cadrul Serviciului Judiciar -Infractiuni cu Violenta. In 1994 devine Sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate. In '97 ajunge la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei in functia de adjunct sef Serviciul Spalare Bani. Din 2006 este instalat in functia de sef al IPJ Giurgiu.

Presa locala a notat in 2009 ca Nicolae Dobrin ar fi vizat de o ancheta a Corpului de Control al MAI. In 2009 insa nu a existat nici o concluzie a acestui control. In 2010 presa a notat ca, dupa o analiza a ministerului care a vizat toate inspectoratele din tara, seful IPJ se afla pe lista de sefi de politie care urmeaza sa fie demisi.

In CV-ul oficial, seful IPJ mentioneaza ca a participat la mai multe stagii de pregatire in strainatate in SUA la FBI si in Anglia la Scotland Yard. La dosarul de la Curtea de Apel, Nicolae Dobrin a depus mai multe diplome printre care si o diploma de excelenta primita de la MAI Bulgaria.

Ministrul de Interne despre seful IPJ: Este iresponsabil, nu se gandeste la infractionalitatea din Giurgiu

Ministrul de Interne a declarat vineri, 14 octombrie, ca este multumit de politistii care au fost la serviciu in noaptea incidentului in urma caruia a decedat baschetbalistul american Hardy Chauncey, insa s-a declarat profund nemultumit de seful politiei judetene. Ministrul de Interne l-a criticat dur pe seful IPJ.

  • "Acest om care a indeplinit functia de inspector sef si inca o indeplineste in conditiile in care justitia a luat o decizie - eu sunt obligat sa o duc la indeplinire - este un om iresponsabil si pentru ceea ce s-a intamplat la Giurgiu si pentru faptul ca urmeaza sa se pensioneze la sfarsitul anului. Este un om care nu se gandeste la inspectorat, nu se gandeste la colegii lui, nu se gandeste la infractionalitatea din Giurgiu. Se gandeste doar strict la el si la cum poate sa plece in pensie cu o pensie mai buna. Nu sunt de acord si nu sustin asemenea demersuri. E o vorba in popor: se spune ca pestele de la cap se impute. Asa este si in cazul Inspectoratului Judetean de la Giurgiu", a declarat Traian Igas.