Cabinetul Boc se va intruni, sambata, intr-o sedinta de Guvern informala pentru a pune la punct noul buget, astfel incat la inceputul saptamanii viitoare sa-l poata trimite in Parlament.

Desi fostul Executiv a intocmit un buget de austeritate, acesta trebuie refacut cu si mai multa zgarcenie din cauza crizei financiare care a redus veniturile, noteaza Realitatea TV.

Romania are nevoie de un alt buget, spune Guvernul Boc. Guvernul Tariceanu a lasat mostenire Cabinetului Boc un buget cuminte, fara exagerari, bazat in special pe investitii.

Specialistii noului Guvern spun insa ca proiectul Tariceanu contine cifre mai optimiste decat permite realitatea. Spre exemplu, cresterea economica de 6% estimata pentru 2009 trebuie revizuita cu cel putin 2%.

Prin restrangerea cheltuielilor publice, Cabinetul Boc spera sa inregistreze in 2009 un deficit bugetar de doar 1,7%, fata de minim 2% cat prognoza fostul ministru de Finante.

Si indicele inflatiei ar putea suferi modificari. Guvernul Coalitiei PD-L-PSD prevede si un salariu mediu brut mai scazut decat cel anticipat de Tariceanu.

In privinta cheltuielilor, Executivul Tariceanu si-a propus sa aloce 6% din PIB pentru invatamant, 3,9% pentru sanatate sau 3% pentru agricultura. Si Guvernul Boc isi propune sa aloce sume la fel de mari pentru aceste domenii, dar ramane de vazut daca vor gasi fondurile necesare.

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea trebuie sa faca rapid o evaluare a starii bugetului pentru a vedea daca exista bani pentru majorarea salariilor, pensiilor, alocatiilor pentru copii sau a indemnizatiei pentru mame.

Dupa 15 ianuarie, proiectul de buget semnat de Cabinetul Boc ar urma sa intre in analiza comisiilor de specialitate, astfel ca, in ultima saptamana din ianuarie, sa fie convocata o sesiune extraordinara pentru votarea bugetului pentru 2009.