Rusia va inregistra in 2009 un deficit bugetar, pentru prima data in ultimii zece ani, din cauza crizei financiare, a declarat miercuri pentru Ria Novosti, consilierul economic al Kremlinului, Arkadi Dvorkovici, relateaza AFP.

“Va exista, evident, un deficit bugetar in anul urmator”, a declarat acesta, potrivit NewsIn. Oficialul nu a exclus posibilitatea ca Rusia sa se imprumute de pe pietele financiare internationale.

Datele macroeconomice relevate la inceputul lui decembrie au aratat ca economia Rusiei a crescut cu cea mai mica rata din ultimii trei ani, in al treilea trimestru, iar excedentul comercial din octombrie a atins cel mai mic nivel din ultimele 13 luni.

Cresterea produsului intern brut (PIB) a incetinit la o rata anuala de 6,2% in al treilea trimestru, dar analistii sunt de parere ca aceasta perioada ar putea marca sfarsitul cresterii economice.

Rusia s-a aflat ultima data in recesiune acum 10 ani, dupa criza financiara din 1998.

Pretul petrolului a scazut cu aproximativ 70% fata de nivelul record atins la mijlocul lunii iulie, ajungand la 40 dolari/baril. De asemenea, vanzarile de autoturisme straine au scazut cu 15% in noiembrie, aceasta fiind si prima luna din 2008 in care Rusia a inregistrat un deficit bugetar.