Un bombardier nuclear rusesc a zburat foarte aproape de coastele britanice, dupa ce Fortele aeriene regale de elita nu au reusit sa il intercepteze, anunta Mediafax, care citeaza The Sun.

Avionul supersonic Blackjack a survolat potul Hull, din East Yorks. Mergand la joasa altitudine deasupra Marii Nordului, acesta si-a schimbat cursul la 32 de kilometri de spatiul aerian al Marii Britanii.

Acesta a fost slab interceptat pe radar, insa cele doua perechi de avioane de patrulare se aflau in alte misiuni. Incidentul, pe care ofiterii de rang inalt ai aviatiei au incercat sa il ascunda, este cel mai grav de la incheierea Razboiului Rece.

Pilotii au declarat ca se tem ca sunt prea putini pentru a proteja Marea Britanie impotriva unei noi amenintari ruse, tensiunile acutizandu-ze dramatic dupa actiunile militare ale Rusiei din Georgia, din august.

"Rusii ne-au facut sa parem neajutorati. Avionul s-ar fi putut apropia si mai mult. A fost un dezastru, dand rusilor unda verde sa poata zbura unde vor", a declarat un pilot al Fortelor aeriene regale.