Alunecarea de teren de la Văleni - Dâmboviţa a afectat o suprafaţă de 6,5 hectare de teren, 11 gospodări, un drum comunal, iar trei familii au fost mutate la rude, au anunţat, joi seară, reprezentanţii Prefecturii Dâmboviţa. Alunecarea de teren se poate extinde, în funcţie de evoluţia vremii, şi s-a decis monitorizarea atentă de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit news.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi seară, de reprezentanţii Prefecturii Dâmboviţa, specialişti din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au evaluat alunecarea de teren produsă în localitatea Văleni Dâmboviţa care a afectat 11 gospădării, trei familii fiind evacuate.

”Drumul sătesc din zona respectivă este afectat pe o lungime de cca 200m şi este impracticabil mijloacelor auto. A fost afectată reţeaua electrică şi avariată conducta alimentată cu apă aferentă zonei. Întregul proces de alunecare - curgere acoperă o suprafaţă de teren de aproximativ 6,5 hectare, având circa 800 de metri lungime şi între 10 şi 150 de metri lăţime”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, alunecarea de teren este un proces complex, în plină dezvoltare şi, în funcţie de condiţiile meteorologice viitoare, poate înregistra extinderi mai ales în partea sa inferioară.

”Faţă de situaţia creată, constatată şi evaluată grupul de specialişti a concluzionat că se impune monitorizarea continuă a amplasamentului cu stabilirea evoluţiei alunecării şi avertizarea populaţiei privind posibilităţile extinderii acesteia, funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice nefavorabile”, se maia artă în comunicat.

De asemenea, s-a dispus interzicerea construirii şi modernizării de locuinţe, fără obţinerea autorizaţiei de construcţie, care să aibă un studiu geotehnic, introducerea în Planul Urbanistic General (PUG) şi în planificarea teritorială a localităţii Văleni Dâmboviţa, a zonelor de interdicţie pentru construire.

În 17 martie, în urma precipitaţiilor abundente, s-a reactivat alunecarea de teren din zona Lunca, 11 locuinţe fiind afectate. Trei familii au fost evacuate la rude.