Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de inundatii pentru judetul Maramures, fiind prognozate pana la ora 22.00 fenomene periculoase pe mai multi afluenti ai raului Iza. Totodata, au fost emise mai multe avertizari cod galben pentru judetele Suceava, Neamt, Bacau, Harghita, Covasna, Vrancea si Bistrita-Nasaud, informeaza News.ro.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de inundatii locale, viituri, torenti pentru o parte dintre afluentii raului Iza.

"Ca urmare a precipitatiilor inregistrate, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe rauri mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe raurile mici din bazinele superioare ale afluentilor de stanga ai raului Iza, judetul Maramures", anunta hidrologii.

Potrivit acestora, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare in bazinele superioare ale raurilor Botiza, Valea Morii, Slatioara si Cosau, avertizarea fiind valabila pana la ora 22.00.

Totodata, hidrologii au emis mai multe avertizari cod galben pentru bazine hidrografice din judetele Suceava, Neamt, Bacau, Harghita, Covasna, Vrancea si Bistrita-Nasaud.

Doua dintre avertizari vizeaza judetul Suceava, unde, pana la ora 18.00, pot sa apara fenomene periculoase in bazinele superioare ale raurilor Suha si Humor, iar pana la miezul noptii, pe raurile mici din bazinul superior al raului Pozen.

Avertizarea pentru celelalte judete este valabila pana la miezul noptii.