Iga Swiatek s-a oprit în faza sferturilor de la Wimbledon 2023, lidera mondială fiind învinsă de Elina Svitolina, o jucătoare cu mare experiență și care a revenit în circuitul mondial după ce a devenit mamă (în urmă cu nouă luni). Sportiva din Ucraina a găsit cheia jocului polonezei, iar victoria s-a conturat după trei seturi de mare luptă (scor 7-5, 6-7(5), 6-2).

Iga SwiatekFoto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iga Swiatek, eliminată în sferturile de la Wimbledon 2023 de Elina Svitolina

Setul I

Iga și-a arătat din startul partidei intențiile ofensive: a stat aproape de baseline, a lovit năprasnic cu forehandul său exploziv, iar tabela a fost de partea ei (2-0).

Avântul polonezei s-a mai stins însă odată cu modificările din plan tactic făcute de Elina: dându-și seama că nu are nicio șansă dacă nu-și asumă unele riscuri, jucătoarea din Ucraina (locul 76 WTA) a început să o incomodeze pe adversară cu mingi puternice și lungi, dar și cu schimbări de direcție inspirate.

Seria i-a adus Svitolinei egalitatea (2-2), dar un game de serviciu jucat rău de jucătoarea din Ucraina a adus-o din nou pe lidera WTA în avantaj pe tabela de pe Central (4-2, iar mai apoi 5-3).

Revenită la comanda partidei, Iga a arătat vulnerabilități neașteptate: de la 5-3 în favoarea ei, poloneza a cedat patru gameuri la rând (!), iar primul set i-a scăpat surprinzător printre degete (5-7).

Setul II

În pauza dintre seturi (s-a tras și acoperișul), Iga a purtat o amplă discuție cu Daria Abramowicz, psihologul ei. Lidera WTA și-a luat multe notițe, iar cameramanii englezi au prezentat mai multe cadre cu respectivele înscrisuri.

La 1-1, Svitolina a ratat incredibil o minge de la fileu în momentul în care conducea cu 40-0 (Iga se întorsese cu spatele deja). Gameul s-a întors neașteptat, iar poloneza a făcut breakul.

Lidera mondială s-a distanțat la 3-1, iar un set decisiv părea să se vadă tot mai bine la orizont. Iga și-a pierdut însă din nou inexplicabil busola, iar de la 3-1 pentru ea s-a făcut 4-3 pentru adversară.

S-a mers cap la cap cu serviciul, cu toate că au fost destule șanse de break de ambele părți, iar departajarea în manșă avea să fie făcută în tiebreak.

Elina a dat senzația că poate încheia meciul în două seturi (a condus cu 4-1 la un moment dat), însă Iga a revenit superb și a trimis partida într-o manșă decisivă: a triumfat în setul al doilea cu 7-6(5).

Setul III

Elina nu a dat semne că ar fi afectată de pierderea setului al doilea, iar decisivul l-a început cu multă agresivitate de la retur și cu execuții lungi. Svitolina a făcut prima breakul, iar apoi a profitat de avantajul serviciului pentru a se distanța la 3-1.

Iga nu și-a găsit ritmul, nu a putut conduce raliurile, iar lidera WTA și-a mai cedat încă o dată serviciul: 4-1 pentru Elina, cu două breakuri. Mai mult, Svitolina a făcut un game în deplin control de la lansare, iar scorul s-a modificat la 5-1 în favoarea ei.

Swiatek a mai câștigat un game de serviciu, dar nu a mai putut face nimic de la retur: Svitolina a avut nervii tari și a închis meciul (6-2). Partida de pe Central a durat două ore și 51 de minute.

De știut:

  • Cel mai bun rezultat al Elinei de la All England Club este calificarea în semifinale, la ediția din 2019, atunci când a fost învinsă de Simona Halep.
  • Cel mai bun rezultat de până acum al lui Swiatek de la Wimbledon era calificarea în turul al patrulea (optimi), de la ediția din 2021.
  • Cele două se mai întâlniseră o singură dată: 6-2, 7-5 pentru Iga la Mastersul de la Roma, în sferturi, ediția din 2021.

De cine a trecut Elina Svitolina până la calificarea în semifinale

7-5, 6-7(5), 6-2 cu Iga Swiatek (sferturi)

2-6, 6-4, 7-6(9) cu Victoria Azarenka (optimi)

7-6(3), 6-2 cu Sofia Kenin (turul III)

6-1, 1-6, 6-1 cu Elise Mertens (turul II)

6-4, 6-3 cu Venus Williams (turul I).