<-- Dosare Juridice - Schoenherr Asociatii -->

Dosare Juridice -  Dreptul Muncii​

Importul forței de muncă: Cum decurge procesul de angajare a străinilor

de Alin Chitu     Deloitte Romania


Alin Chitu
Foto: Deloitte Romania
În luările de poziții din ultima vreme, angajatorii, atât companii multinaționale cât și locale, arată că nu mai există suficientă forță de muncă în România și că, din acest motiv, importul de angajați din afara Uniunii Europene a devenit o necesitate pentru dezvoltarea afacerilor. O creștere a numărului de lucrători străini care pot fi angajați în România ține de cadrul mai amplu al politicilor publice și impune o dezbatere în sine cu toți factorii implicați, însă nu ea reprezintă scopul acestui articol care și-a propus, în schimb, să prezinte condițiile actuale pe care trebuie să le respecte societățile interesate de această problemă. 

Trebuie spus că un astfel de demers necesită o bună cunoaștere a prevederilor specifice din diferite legi, precum și interacțiunea cu mai multe autorități ale statului român și ale celui din care vine cetățeanul străin. Discutăm de formalități complexe care pot dura până la 6 luni și care au un cost aproximativ de 500 euro doar cu taxele guvernamentale pentru fiecare persoană (de exemplu pentru viza de muncă, recunoașterea studiilor, permisul de muncă, permisul de ședere).  

Condițiile și pașii pentru angajarea cetățenilor străini

În primul rând, cetățeanul străin care urmează să fie angajat trebuie să fie calificat pentru poziția pe care angajatorul intenționează să o ocupe în România. Ceea ce înseamnă că trebuie să dețină atât nivelul minim de instruire solicitat, cât și competențele tehnice (unde este aplicabil) pentru poziția vacantă, conform cerințelor prevăzute de Clasificarea Ocupațiilor din România (COR ISCO 08).

Procesul de angajare propriu zis presupune mai mulți pași care depind unul de celălalt. O nouă etapă este demarată doar după ce etapa anterioară a fost finalizată cu succes. Pentru aproape fiecare dintre acești pași legali, termenul de verificare, prelucrare și emitere a documentului solicitat este de aproximativ 30 de zile. În situația în care sunt necesare verificări suplimentare se poate prelungi cu până la 15 zile.

După ce încheie cu succes procesul de selecție urmat cu Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) pentru pozițiile comunicate ca vacante, angajatorul poate demara procesul de imigrare. 

Recunoașterea diplomei de studiu: Avizul de muncă poate fi solicitat doar după ce diploma de studii este recunoscută de Ministerul Educației din România. În scopul obținerii atestatului de recunoaștere a studiilor se depune la Ministerul Educației o cerere standard din partea companiei din România împreună cu alte documente, printre care diploma de studii, apostilată sau supra-legalizată și traducerea legalizată a acesteia.

Avizul de muncă: În funcție de durata șederii și de forma contractuală prin care cetățeanul străin va desfășura activități în România, avizele de muncă pot fi: în scop de detașare sau în scop de angajare locală. Cel în scop de detașare este valabil timp de 12 luni într-o perioadă de 5 ani. Începând cu cel de-al doilea an de prezență în România, persoana fizică trebuie să încheie un contract de muncă local cu societatea din România și să obțină astfel un nou aviz de muncă (aviz de muncă în scop de angajare locală). 

Avizul de muncă în scop de angajare locală se acordă lucrătorilor permanenți. În conformitate cu legea română privind procesul de imigrare, cetățenii străini pot desfășura activități dependente în baza încheierii unui contract individual de muncă cu compania din România, astfel:

În vederea obținerii unui aviz de muncă pentru lucrătorul permanent, este necesară obținerea unei declarații oficiale de la ANOFM. Procesul de selecție, incluzând și obținerea declarației de la ANOFM, durează aproximativ 30 de zile. Ulterior, se depune la autoritățile de imigrare solicitarea pentru obținerea avizului de muncă - lucrător permanent împreună cu alte documente (cazier judiciar, cv etc).

Viza de lungă ședere pentru angajare/detașare: Solicitarea în vederea obținerii vizei de lungă ședere se depune la ambasada/consulatul României din străinătate. Dosarul trebuie depus în termen de 60 de zile de la eliberarea avizului de muncă, iar viza se eliberează în termen de 10 de zile de la depunere. Obligația depunerii vizei de lungă ședere revine cetățeanului străin.

Permisul de ședere în România: Se obține depunând o solicitare la autoritățile de imigrare, în funcție de reședința din România a cetățeanului străin. Prezența cetățeanului străin la depunerea solicitării este obligatorie. Permisul de eliberează în termen de 30 de zile de la data depunerii și este valabil un an (pentru detașare și lucrător permanent) sau doi ani (pentru lucrător  înalt calificat).

Nu în ultimul rând, angajatorii trebuie să aibă în vedere că, potrivit legislației, un cetățean străin nu poate fi recompensat cu un salariu mai mic decât salariul mediu brut pe economie care în acest an este de 4.162 lei, de exemplu.

Un articol semnat de Alin Chitu, Director Deloitte România


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8160 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Teoria e frumoasa, practica ne omoara (Joi, 17 mai 2018, 12:20)

  Jan2016 [utilizator]

  Ca sa aduci muncitori straini in Romania trebuie:
  1. Sa fii comapanie mare, care sa isi permita acest lucru
  2. Sa iti permiti sa astepti pana rezolvi cu formalitatile
  3. Sau sa fii pur si simplu un nebun care are incredere ca lucrurile pot merge si mai bine, si mai repede.

  Ce nu ati mentionat in articol e salariul care trebuie acordat unui cetatean strain.
  Iarasi: faptul ca si recunoasterea studiilor poate dura f mult .
  Iar cu Oficiul de Imigrari.....hmm....ai toate sansele sa iti moara afacerea din fasa, inainte sa deschizi poarta.
  Fara a contesta importanta muncii lor insa pe unii din ei....ii doare la 5 m in spate de investitori si de termene. Si daca indraznesti sa le sugerezi politicos ca ar putea sa iti spuna ce mai vor de la tine o singura data, nu sa te plimbe de 15 ori, ca deh, e greu sa examinezi un dosar cap coada, ti-ai dat foc la valiza definitiv. Ca sa nu mai vorbim de cum te intampina: pereti intregi tapetati cu afise. Ce intrebi, vezi ca scrie pe ziduri...Ai timp sa devii siconsultant avand in vedere ca astepti cu orele, sa tot citesti zidurile. .Nici nu vreau sa ma gandesc la strainii care merg personal acolo.
 • +1 (1 vot)    
  revenire (Joi, 17 mai 2018, 12:21)

  Jan2016 [utilizator]

  Rectific - ati mentionat salariul.
  My mistake
 • +3 (3 voturi)    
  Sunt romani (Joi, 17 mai 2018, 13:03)

  ABBV [utilizator]

  Sunt romani, care nu castiga bani astia.....in marele orase da , dar in orasele mai mici nici in fabrica nu se castiga bani astia ....excludem tot felul de functionari platiti cu salarii aberante de peste 7000 net, pentru mutat o foaie de la drepta la stanga sau copy paste fara capacitatea de a intelege ce e scris acolo!
 • +2 (4 voturi)    
  In Rusia... (Joi, 17 mai 2018, 13:51)

  Nonidem [utilizator]

  In Rusia, lucreaza 500.000 de basarabeni,situatie in care majoritatea dintre ei se vor deznationaliza, ei si familiile lor!De ce Romania nu angajeaza acesti muncitori,avand urmatoarele avantaje: cunosc limba romana-nicio problema de adaptare-sunt aproape de casele lor,sunt harnici si disciplinati.De ce sa angajezi vietnamezi,nepalezi,pakistanezi etc producand mai multe probleme decat rezolvandu-le?In plus, este o oportunitate de conservare a elementului etnic romanofon in teritoriile ocupate, daca tot avem minister pentru romanii din Diaspora.Ma intreb cum de decidentii romani nu s-au gandit la aceasta solutie!
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 18 mai 2018, 11:17)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   Păi sunt și în România o grămadă de basarabeni. Cei care merg în Rusia sunt iubitori de cultură rusă și probabil mai puțin înclinați spre limba română.
 • +2 (2 voturi)    
  nivelul (Joi, 17 mai 2018, 15:25)

  andrei1245 [utilizator]

  salariilor din privat in romania reflecta si situatia multor angajati care au locuinte personale, deci nu au nevoie de bani de chirie;

  niste muncitori straini trebuie sa plateasca chirie si sa trimita bani acasa; cei ce vor veni vor fugi in vest sa lucreze la negru
 • +1 (1 vot)    
  cum ramane (Joi, 17 mai 2018, 23:04)

  Kosmos [utilizator]

  Cu Unicornul romanesc din IT care preia munca repetitiva?
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Vineri, 18 mai 2018, 11:19)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Păi rămâne ce e, adică un unicorn: un animal fantastic care există doar în povești :)).

   Apropo, ăla e pentru munca repetitivă pe calculator, nu munca repetitivă de pe șantiere, hoteluri și fabrici.
 • +1 (1 vot)    
  Lasă (Joi, 17 mai 2018, 23:17)

  RedGuard [utilizator]

  Să vină străinii să-i plătească cu o mie de euro.
 • +2 (2 voturi)    
  SUNTEM BATUTI IN CAP (Vineri, 18 mai 2018, 8:46)

  jidanul [utilizator]

  In fiecarean avem mare parte din fiecare generatie de tineri fara o calificare si in orfelinate avem, de asemena, tineri fara o calificare si atunci de ce institutile Statului Roman nu fac un program national de calificare/recalificare profesionala a romanilor ? In Romania, romanii trebuie sa lucreze, respectiv, trebuie sa asiguram locuri de munca cu o salarizare, cel putin decenta, pentru a repatria forta de munca romaneasca care,in prezent lucreaza in strainatate iar, forta de munca din alte tari poate sa vina sa lucreze in Romania dar, dupa ce a fost valorificata la maxim forta de munca romaneasca.
  • 0 (0 voturi)    
   Simplu (Vineri, 18 mai 2018, 10:32)

   FA [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Pentru ca insitutiile Statului Roman nu exista decat pe statul de plata, iau bani dar nu fac nimic de la revolutie incoace.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 18 mai 2018, 11:25)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Păi sunt în România salarii de peste 1000 euro, trebuie doar să fi educat/profesionist: în IT se câștigă peste 1000 euro, un inginer câștigă peste 1000 euro, un meseriaș bun câștigă peste 1000 euro, un șofer de TIR câștigă peste 1000 euro, etc.
 • +2 (2 voturi)    
  da (Vineri, 18 mai 2018, 9:18)

  csan [utilizator]

  este foarte bine. Vor veni aia pe salarii mici si romani se vor plange. Este numai vina lor. In strada toata lumea, sa fie alungati hoti de toate felurile din fruntea tarii. Sa se termine cu bugetarii de lux, platiti regeste pentru statul degeaba si cu asistati sociali pentru dureri de masele. Sper ca in curand toate , dar toate salariile sa scada pana cand toata lumea va intelege ca nu-i de glumit cu prostia, incompetenta, analfabetismul din toate institutiile publice ( guvern, parlament etc.) Trebuie acuzati toti de inalta tradare nu numai proasta din fruntea guvernului. Am auzit ca vin moldovenii la Bucuresti. Ar trebui sa mergem toti, sa blocam Bucurestiul pana cand vor pleca hotii, infractorii, incompetentii , prostii din fruntea statului si chiar din tara. Sa se duca toti in Costa Rica, Brazilia sau unde or vrea, numai sa ne lase sa nu ne mai fie rusine ca suntem romani.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by