​NASA a publicat o imagine a celei mai faimoase supernove, imagine obținută de telescopul spațial James Webb. Această supernovă a fost descoperită în 1987, a fost intens studiată și se găsește în Norul lui Magellan, la 168.000 de ani lumină distanță. Steaua care a explodat în supernovă se numește Sanduleak -69 202 și are strânsă legătură cu un astronom american ce a avut părinți români.

Supernova 1987A - detaliuFoto: NASA

Supernova este o explozie luminoasă, violentă, la capătul existenței unei stele masive.

Steaua care a explodat în supernovă acum foarte mult timp se numește Sanduleak -69 202 și a fost descoperită de un astronom american de origine română: Nicholas Sanduleak. Părinții lui (fam Sănduleac) au fost români, dar au emigrat în SUA.

Nicholas Sanduleak s-a născut în statul New York, în 1933, iar steaua a fost descoperită în 1970. Sanduleak a făcut descoperiri în domeniul spectroscopiei și a identificat stele în Marele Nor Magellanic. A decedat în 1990 și un asteroid îi poartă numele.

Supernova descoperită acum 36 de ani este cea mai strălucitoare din ultimele patru secole și reprezintă distrugerea acestei stele supergigante albastre denumită Sanduleak–69 202, stea despre care se crede că avea masa de 20 de ori mai mare decât Soarele.

Steaua Sanduleak–69 202 s-a născut cu zece milioane de ani în urmă și acum aproxi­mativ 168.000 de ani, această stea a explodat și a dat naștere primei su­per­nove vizibile de pe Pă­mânt de la inven­tarea telescopului.

Supernova 1987A este unul dintre cele mai cercetate obiecte astronomice de pe cerul emisferei sudice și este interesantă, fiindcă ne arată în detaliu ce se întâmplă când o stea se află la finalul vieții.

Inelele luminoase reprezintă trombele de gaz și praf pe care steaua le aruncă în diversele faze ale dispariției sale și aceste inele sunt iluminate de undele de șoc emise în faza de colapsare și explozie. Unul dintre inele seamănă cu un șirag de perle.

Imaginea a fost obținută de instrumentul NIRCam (Near-Infrared Camera) al telescopului spațial care a fost lansat în ziua de Crăciun a lui 2021.